Гръцка мусака без пържене

Карина ЖековаКарина Жекова
Помощник Готвач
113
1k
583
403
1
09/05/2017
"Най-вкусната мусака вече може да приготвите и сами - запишете, сгответе и се похвалете "
Приготвяне40 мин.
Готвене60 мин.
Общо100 мин.
Порции8
Сготви+1 точка
21 потребителя сготвиха тази рецепта
  • Преглеждания общо17 600
  • Преглеждания за месеца93
  • Преглеждания за седмицата0
  • Рейтинг5 от 5
  • Сготвена21

Необходими Съставки

* мерки и количества

Начин на приготвяне

Патладжаните нарязваме на дълги филийки, с дебелина около 6-7 мм и накисваме за 30 минути в подсолена вода, после хубаво ги подсушаваме.

В тава, постлана с хартия за печене, ръсим от зехтина и нареждаме патладжана плътно един до друг, поливаме го със зехтин и поръсваме със сол. Печем в загрята фурна на 220 градуса до смяна на цвета - за около 15 минути.

По същия начин процедираме и с картофите - нарязани на филийки, овкусени със сол и зехтин, печем до приятен загар.

В тенджера наливаме зехтин и запържваме каймата, за да стане на трохи. Добавяме нарязания лук, подправките, доматеното пюре и виното. Готвим до извиране на соса.

За бешамела - първо, затопляме млякото, заедно със солта и индийското орехче. В купичка си разбиваме яйцата и ги отделяме на страна.

В тенджера загряваме маслото и зехтина, запържваме брашното за около 30 секунди, после добавяме при непрекъснато бъркане с тел, топлото мляко. Бъркаме до завирането на соса и махаме от котлона. При непрекъснато бъркане добавяме яйцата.

Сглобяване на мусаката:

Намазняваме тавата и започваме да редим (разделяме продуктите на половина) - ред картофи, ред патладжан и ред кайма, повтаряме го още веднъж.

Накрая поръсваме с настъргания кашкавал върху каймата и заливаме с бешамела. Печем в загрята фурна на 200 градуса с вентилатор до приятен загар - около 40 минути.

Овална керамична тава за ценители-23%
Made in Bulgaria
Овална керамична тава за ценители
27.50 лв.
21.18 лв.
Виж ››

Уникална овална тава, изработена от троянска керамика - задължителен кухненски аксесоар за всеки дом :)

Рейтинг

5 9
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати

Бъди първият, който ще напише коментар