Gotvach.bg»Рецепти»Основни ястия»Мусака»Гръцка мусака без пържене

Гръцка мусака без пържене

Карина ЖековаКарина Жекова
Помощник Готвач
1131k5811
Гръцка мусака без пържене
Снимка: Вивта Сан
3 / 7
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
40 мин.
Готвене
60 мин.
Общо
100 мин.
Порции
8
"Най-вкусната мусака вече може да приготвите и сами - запишете, сгответе и се похвалете"

Необходими Продукти

  • картофи - 5 - 6 бр. (много едри)
  • патладжани - 3 бр. големи
  • кайма - 600 г
  • зелен лук - 7 - 8 стръка
  • лютеница - 2 с.л. (или доматено пюре)
  • бяло вино - 100 мл
  • сол
  • черен пипер
  • червен пипер - 1 ч.л.
  • чубрица
  • канела - 1/2 ч.л.
  • кашкавал - 150 г настърган
  • зехтин
  • за бешамела
  • прясно мляко - 750 мл
  • яйца - 3 бр.
  • брашно - 3 с.л.
  • масло - 1/4 пакетче
  • зехтин - 50 мл
  • индийско орехче
  • сол
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Патладжаните нарязваме на дълги филийки, с дебелина около 6-7 мм и накисваме за 30 минути в подсолена вода, после хубаво ги подсушаваме.

В тава, постлана с хартия за печене, ръсим от зехтина и нареждаме патладжана плътно един до друг, поливаме го със зехтин и поръсваме със сол. Печем в загрята фурна на 220 градуса до смяна на цвета - за около 15 минути.

По същия начин процедираме и с картофите - нарязани на филийки, овкусени със сол и зехтин, печем до приятен загар.

В тенджера наливаме зехтин и запържваме каймата, за да стане на трохи. Добавяме нарязания лук, подправките, доматеното пюре и виното. Готвим до извиране на соса.

За бешамела - първо, затопляме млякото, заедно със солта и индийското орехче. В купичка си разбиваме яйцата и ги отделяме на страна.

В тенджера загряваме маслото и зехтина, запържваме брашното за около 30 секунди, после добавяме при непрекъснато бъркане с тел, топлото мляко. Бъркаме до завирането на соса и махаме от котлона. При непрекъснато бъркане добавяме яйцата.

Сглобяване на мусаката:

Намазняваме тавата и започваме да редим (разделяме продуктите на половина) - ред картофи, ред патладжан и ред кайма, повтаряме го още веднъж.

Накрая поръсваме с настъргания кашкавал върху каймата и заливаме с бешамела. Печем в загрята фурна на 200 градуса с вентилатор до приятен загар - около 40 минути.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
59
40
30
20
10
Дай твоята оценка: