Начин на приготвяне
Предварително накиснете боба предишната вечер във вода и разтворете в нея содата. На сутринта излейте водата и изплакнете обилно. Сварете боба до омекване.
Загрейте зехтина в тиган и запържете каймата, докато стане леко кафява при непрекъснато бъркане (да стане на трохички). Добавете нарязания на ситно кромид лук и пресен лук. След няколко минути добавете и нарязания на дребно морков.
Разбърквайте, докато зеленчуците омекнат. Когато се задушат добре, прибавете и ребърцата. Накрая добавете чесъна, нарязан на едро и ситно нарязаните домати. Оставете ястието да заври, намалете огъня и оставете да къкри, покрито с капак, за около 10 минути.
В тавичка изсипете отцедения от водата боб, сместа от тигана и поръсете обилно с магданоз, сол на вкус и черен пипер. Залейте с бульона.
Печете в предварително загрята фурна на 180- 200 градуса за около 40 минути или докато излишната течност изври.
Сервирайте със стрък магданоз.
Бобът със софрито, кайма и ребърца на фурна е готов.
Ако рецептата ти допада, опитай и другите ни предложения за боб с ребра, боб запечен на фурна или вкусна боб яхния.
Коментари