Gotvach.bg»Рецепти»Основни ястия»Боб със софрито, кайма и ребърца на фурна

Боб със софрито, кайма и ребърца на фурна

ЗориЗори
Гуру
1k10k5k7
Боб със софрито, кайма и ребърца на фурна7 / 7
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
15 мин.
Готвене
90 мин.
Общо
105 мин.
Порции
8
"Боб с уникален сос, ребърца и кайма - вкус, в който ще се влюбите"

Необходими Продукти

  • боб - 1 пакет зрял (500 г)
  • сода бикарбонат - 1/2 ч.л.
  • домати - 1 буркан, стерилизирани
  • свински ребърца - 400 г
  • кайма - 400 г смес
  • пресен лук - 1 връзка
  • моркови - 2 бр.
  • лук - 1 глава
  • чесън - 3 скилидки
  • зехтин - 5 с.л.
  • бульон - 2 ч.ч. телешки
  • черен пипер
  • сол
  • магданоз - 1/2 връзка
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Предварително накиснете боба предишната вечер във вода и разтворете в нея содата. На сутринта излейте водата и изплакнете обилно. Сварете боба до омекване.

Загрейте зехтина в тиган и запържете каймата, докато стане леко кафява при непрекъснато бъркане (да стане на трохички). Добавете нарязания на ситно кромид лук и пресен лук. След няколко минути добавете и нарязания на дребно морков.

Разбърквайте, докато зеленчуците омекнат. Когато се задушат добре, прибавете и ребърцата. Накрая добавете чесъна, нарязан на едро и ситно нарязаните домати. Оставете ястието да заври, намалете огъня и оставете да къкри, покрито с капак, за около 10 минути.

В тавичка изсипете отцедения от водата боб, сместа от тигана и поръсете обилно с магданоз, сол на вкус и черен пипер. Залейте с бульона.

Печете в предварително загрята фурна на 180- 200 градуса за около 40 минути или докато излишната течност изври.

Сервирайте със стрък магданоз.

Бобът със софрито, кайма и ребърца на фурна е готов.

Ако рецептата ти допада, опитай и другите ни предложения за боб с ребра, боб запечен на фурна или вкусна боб яхния.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4.5
56
41
30
21
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Krasi Vangelov
Krasi Vangelov
Всъщност на другите снимки фасул се вижда,но се чудя как е останал цял.
10.05.2017 11:01
17
1
Покажи всички подкоментари
Krasi Vangelov
Krasi Vangelov
Като цяло замисъла за такова ястие не е лош.Има грешка в изпълнението обаче.Първо пържите каймата,после Лука,а би трябвало да е обратното,защото докато ви омекнат зеленчуците,каймата ще се препържи.Да не говорим,че после и предстои и още една термична обработка при която направо ще стане на каша за още 10 Мин на котлон и после още 40 Мин на 180-200 гр във фурната.С фасула става нещо подобно.Веднъж сварен,после пак 40 минути във фурната на висока температура.Всичко би станало на каша,както и се вижда на снимката.Всъщност фасула даже не се вижда,нито каймата.
10.05.2017 10:59
1
17
1
Покажи всички подкоментари