Начин на приготвяне
Първо започваме с мариноването на месото. За целта обелвам и нарязвам чесъна на тънки филийки. В купа смесвам меда, соса от нар, горчицата, лимона и подправката - разбърквам добре до получаването на средно гъста смес.
С помощта на нож правя прорези в бутчето и във всеки един слагам по парченце чесън, като хубаво го натъпквам навътре. След това с четка намазвам добре от всички страни със сместа за мариноване и оставям в хладилника за една нощ.
На следващия ден пристъпваме към готвенето. Месото трябва да бъде със стайна температура, така че го вадя от хладилника поне час преди да влезе във фурната, за да се темперира.
Нарязвам лука на ситно, а спанака на дълги ленти. Лука обелвам и режа на дебели около един пръст резени. Ябълките почиствам от семките и без да ги беля, режа на филийки.
Аз ползвам дълбоката тава на фурната. Намазнявам я леко и започвам да редя в следния ред: застилам дъното със зеления лук, поръсвам с малко сол. Отгоре нареждам ябълките и съвсем леко ги наръсвам със соса от нар.
Върху тях слагам спанака и го поръсвам със сумак. Завършвам с резените стар лук, които наръсвам с куркума. Върху тях слагам агнешкото бутче, заливам го с разтопеното масло. В тавата слагам виното и до 100 мл. вода - течността не трябва да е много, максимум до средата на тавата, тъй като зеленията също си пуска вода.
Покривам тавата с алуминиево фолио и слагам в предварително загрята на 160 градуса фурна с вентилатор. След 2 часа проверявам дали се е опекло месото като го набождам с вилица. Ако е прекалено жилаво, покривам отново и оставям за още 40 минути. Когато месото е почти готово, махам фолиото, увеличавам градусите на 190 и запичам до коричка на месото, като периодично го заливам със соса.