Начин на приготвяне
Рецептата е адаптирана от празничното издание Вехти бургашки гозби. В оригинала се използва цаца, изпробвано е и със скумрия – и с двете се получава прекрасен резултат (даже може би по-добър от варианта с бяла риба, тъй като последната става малко „кашеста“ заради водата и средата стои червеникава, но понеже е „чисто месо“ е предпочитана на нашата трапеза. По принцип обаче е по-удачна за панировка, а костите на скумрията и цацата, приготвени по тази рецепта, се сваряват в процеса на готвене и могат да се ядат без проблем).
В този ред на мисли, от зелениите може да се пропуснат някои или пък да се добавят такива (джоджен/копър/лапад).
Започваме с обработка на рибата – измиваме я добре със студена вода и я слагаме в гевгир/цедка, да се поизцеди. След 10-тина минутки прехвърляме в голяма купа и поръсваме с лимоновия сок. Оставяме я така, докато приготвим зелениите.
Нарязваме на едро двата вида лук, двата вида чесън и спанака.
В голяма чаша или купичка разреждаме водата с брашното, слагаме и олиото. Разбиваме добре и прибавяме черния пипер и солта.
Изцеждаме добре рибата и я връщаме в купата, добавяме зелениите и водната смес. Разбъркваме хубаво всичко и прехвърляме в тава.
Печем на умерена фурна (около 200 градуса), докато ястието остане на мазнина. Може да се сервира топло или студено, като допълнителна гарнитура не е наложителна.