Начин на приготвяне
Събраните охлюви се измиват добре.
В дълбока тенджерка се сипват около 2 литра вода с 1 ч. л. сол, зърна бахар, черен пипер и нарязан на полукръгчета морков. Когато водата заври сипваме охлювите и варим около 40 минути.
Вари се без капак, защото се отделя много пяна, която се изхвърля с решетъчна лъжица. Отцеждат се и с вилица се изважда месото.
Почиства се малкото червце, което е от отделителната система. В тиган се загрява олио и масло. Запържва се ситно нарязан пресен лук и нарязана скилидка чесън.
Когато сменят цвета си, сипваме месото от охлювите и моркова, разбърква се и овкусяваме със сол, червен пипер, нарязан ситно пресен магданоз, листенца розмарин и пресен джоджен.
След като се запържат за 2-3 минути се снема от котлона и сипваме в чиния. Страхотно мезе за вино или бира!