Gotvach.bg»Рецепти»Предястия»Мезета»Страхотно мезе от охлюви

Страхотно мезе от охлюви

Страхотно мезе от охлюви
Снимка: ВИЛИ-Виолета Матева
1 / 3
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
40 мин.
Готвене
60 мин.
Общо
100 мин.
Порции
1
"Само за ценители - най-вкусното мезе за бира и вино с месо от охлюви"

Необходими Продукти

  • охлюви - 200 - 300 г готово месо
  • олио - 2 с.л.
  • масло - 50 г
  • моркови - 1 бр.
  • пресен лук - 4 - 5 стръка
  • чесън - 1 скилидка
  • сол
  • черен пипер
  • бахар
  • червен пипер - 1 к. л.
  • магданоз - пресен
  • джоджен - пресен
  • розмарин
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Събраните охлюви се измиват добре.

В дълбока тенджерка се сипват около 2 литра вода с 1 ч. л. сол, зърна бахар, черен пипер и нарязан на полукръгчета морков. Когато водата заври сипваме охлювите и варим около 40 минути.

Вари се без капак, защото се отделя много пяна, която се изхвърля с решетъчна лъжица. Отцеждат се и с вилица се изважда месото.

Почиства се малкото червце, което е от отделителната система. В тиган се загрява олио и масло. Запържва се ситно нарязан пресен лук и нарязана скилидка чесън.

Когато сменят цвета си, сипваме месото от охлювите и моркова, разбърква се и овкусяваме със сол, червен пипер, нарязан ситно пресен магданоз, листенца розмарин и пресен джоджен.

След като се запържат за 2-3 минути се снема от котлона и сипваме в чиния. Страхотно мезе за вино или бира!

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
55
40
30
20
10
Дай твоята оценка: