Начин на приготвяне
Измийте агнешкото месо и го нарежете на късчета. Сложете го в тенджера, залейте го с вода и добавете сол, черен пипер и два стръка пресен джоджен. Варете го около 2 часа.
Когато месото се свари, го извадете, но не изхвърляйте бульона, а го прецедете. Той ще ви трябва за по-късно.
Нарежете лука и чесъна на дребно. Изчистете и измийте киселеца и лапада. Нарежете го и го бланширайте за една минута.
Сгорещете олиото и в него задушете лука и чесъна за около 2 минути.
Добавете ориза и него задушете, докато стане прозрачен.
Прибавете киселеца, лапада и нарязани на дребно листчета джоджен. Поръсете с черен пипер, универсална подправка и сол на вкус.
Разбъркайте добре и сложете късчетата месо, като го разпределите между ориза и зелениите.
Залейте ястието с топла вода и сложете тавичката в загрята фурна на 180 градуса за около 30 минути.
Когато ястието е готово, извадете го от фурната и го поръсете с наситнен пресен магданоз.
Ястието е подходящо както за самостоятелно основно, така и за гарнитура към печени гъбки и печено месо.