Начин на приготвяне
В купа сипете хладкото прясно мляко, сложете захарта и начупената мая. Разбъркайте и оставете да се активира маята.
В друга купичка смесете солта, бакпулвера и 7 с.л. от брашното. Към шупналата мая добавете олиото, яйцата и разбъркайте.
Към течните продукти добавете брашното, смесено с бакпулвера, и разбъркайте до смесване на продуктите.
Направете кладенче в останалото брашно и изсипете сместа. Започнете да месите, докато получите гладко и нелепнещо тесто. Сложете омесеното тесто в леко намазнена купа и покрийте. Изчакайте да удвои обема си.
Сложете тестото върху леко набрашнен плот и с ръце го оформете на голям правоъгълник.
Намажете с разтопеното масло и поръсете с нарязаните маслини. Навийте на руло и срежете на две по дължина.
Усуквайте, навийте на охлюв и го поставите в намазнена и набрашнена тава. Аз използвах широка и дълбока тенджера. Разбъркайте жълтъците с млякото и го намажете. Поръсете със семена по избор и покрийте с фолио или капак.
Оставете питката да втаса повторно. Печете в загрята фурна на 180 градуса около 40 минути.
От това тесто може да приготвите всякакъв вид закуски и при тях не е нужно второ втасване!
Питката с маслини и семена е много вкусна.