Gotvach.bg»Рецепти»Хляб»Питки»Питка с маслини и семена

Питка с маслини и семена

Питка с маслини и семена
Снимка: Елена Стефанова Йорданова
2 / 3
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
30 мин.
Готвене
40 мин.
Общо
70 мин.
Порции
10
"Толкова пухкава, толкова ароматна - не питка, а истинско чудо"

Необходими Продукти

  • прясно мляко - 300 мл
  • яйца - 2 бр.
  • олио - 150 мл.
  • захар - 1 ч.л.
  • сол - 1 ч.л.
  • прясна мая - 25 г
  • бакпулвер - 10 г
  • брашно - около 700 г
  • черни маслини - 100 г без костилки
  • слънчогледови семки - 3 с.л.
  • сусам - 1 с.л.
  • За намазване
  • жълтъци - 2 бр.
  • прясно мляко - 2 с.л.
  • За намазване
  • масло - 70 г
* мерки и количества

Начин на приготвяне

В купа сипете хладкото прясно мляко, сложете захарта и начупената мая. Разбъркайте и оставете да се активира маята.

В друга купичка смесете солта, бакпулвера и 7 с.л. от брашното. Към шупналата мая добавете олиото, яйцата и разбъркайте.

Към течните продукти добавете брашното, смесено с бакпулвера, и разбъркайте до смесване на продуктите.

Направете кладенче в останалото брашно и изсипете сместа. Започнете да месите, докато получите гладко и нелепнещо тесто. Сложете омесеното тесто в леко намазнена купа и покрийте. Изчакайте да удвои обема си.

Сложете тестото върху леко набрашнен плот и с ръце го оформете на голям правоъгълник.

Намажете с разтопеното масло и поръсете с нарязаните маслини. Навийте на руло и срежете на две по дължина.

Усуквайте, навийте на охлюв и го поставите в намазнена и набрашнена тава. Аз използвах широка и дълбока тенджера. Разбъркайте жълтъците с млякото и го намажете. Поръсете със семена по избор и покрийте с фолио или капак.

Оставете питката да втаса повторно. Печете в загрята фурна на 180 градуса около 40 минути.

От това тесто може да приготвите всякакъв вид закуски и при тях не е нужно второ втасване!

Питката с маслини и семена е много вкусна.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
512
40
30
20
10
Дай твоята оценка: