Начин на приготвяне
Единия патладжан нарежете на колелца с дебелина малко по-малко от 1 см, другия разполовете надлъжно на две части. Поставете в солена вода за 20 минути, зада пуснат горчивия си сок.
Загрейте фурната на 200 градуса и подредете парченцата в тавичка. Залейте или напръскайте с половината зехтин и запечете до готовност, но не прекалено препичане (понеже на колелцата им е нужно по-малко време, тях извадете по-рано, а двете по-големи половинки допечете за още няколко минутки).
Докато патладжанът изстива, пригответе пълнежа. Нарежете шалота на ситно и запържете в загрятите на среден огън масло и останалия зехтин. Прибавете щипка сол и гответе 4-5 минути, след това сипете брашното и го запечете за 2 минути.
Налейте млякото на два пъти и бъркайте енергично, за да стане гладка консистенция. Намалете огъня до слаб и гответе около 10 минути при непрестанно бъркане. Подправете със сол, черен пипер и индийско орехче. Бешамелът трябва да бъде гъст като смес за крокети.
Нарежете синьото сирене на парченца и го сложете при още горещата смес. Оставете да изстине, като разбърквате от време на време, за да се разтопи сиренцето и да не се получава твърда коричка отгоре.
От охладените патладжани, вземете големите две половини, отделете и изхвърлете кората, а вътрешността накълцайте на ситно. Изцедете добре водичката, която ще пусне, и прибавете към сместа за пълнежа, омесвайки добре.
Сглобете кулите, като взимате кръгче патладжан, разпределяте от пълнежа и отгоре поставяте друго колелце, върху него слагайте още от пълнежа и после парченце моцарела със приблизително същия диаметър и кръгче домат. Най отгоре поръсете с настърган кашкавал /приложила съм снимки със всяка стъпка/.
Сглобените патладжанени кулички поставете за много кратко във фурна, предварително загрята на 200 градуса само докато кашкавалът леко се разтопи.
Сервирайте топли, украсени със листенца рукола.
С посочените продукти се получават 4 броя.
Да ви е сладко!
Коментари
Усмихнат ден!