Начин на приготвяне
Изчистения от семената и кората пъпеш нарежете на парченца и посипете със захарта. Оставете да престои 30 минути и после го пасирайте.
Разбийте сметаната на гъст сняг и прибавете на части към пъпеша, разбърквайки леко и плавно до получаване на гладка хомогенна смес.
Пригответе си съд, подходящ за замразяване във фризера и го застелете с домакинско прозрачно фолио, като извън съда останат части от него, с които да можете да завиете съда и отгоре. Може да ползвате и подходяща добре затваряща се кутия или машинка за сладолед.
Натрошете или накълцайте с нож шоколада и бисвитите и ги сложете при пъпешовата смес, след което прехвърлете в приготвената форма (по желание може да заделите от тях за поръсване при сервиране). Завийте със фолиото и оставете във фризера.
Изваждайте сладоледената смес през всеки половин час -3 пъти и разбивайте с телена бъркалка. Целта е да се разбият образуващите се кристалчета. После оставете да престои 4 часа и е готова за консумация.
Забележки:
-Ако ползвате машина за сладолед, разбира се няма нужда от трикратното разбъркване през половин час, това си го прави машинката.
-Ако пъпешът ви е много сладък, може да намалите количеството захар описано в рецептата, ако пък е обратното, съответно да я увеличите.
- Препоръчително е преди сервиране да изкарате сладоледа за няколко минути на стайна температура, за да се отпусне малко. Понеже съдържа повече плод, отколкото сметана, това не е типичния кремообразен сладолед, но е по -вкусен и полезен, експлозия от аромат на пъпеш!
- Сервирайте поръсен със малко шоколад и натрошени бисквитки и украсете с листенца мента.
Коментари