Начин на приготвяне
Сушените гъби се накисват в студена вода за 30 минути. В загрято олио се задушава ситно нарязан стар и пресен лук. Добавя се предварително накиснат ориз за 20 минути, така се сварява по-бързо.
Пържим и него докато поеме мазнината, овкусява се със сол и черен пипер. Гъбите се отцеждат, бульонът се запазва и сипваме в ориза, като се разбърква периодично.
Кубчето бульон се натрошава в гореща вода и от нея сипваме в ориза на порции, отива около 900 мл.
Малко преди да се е сварил оризът прибавяме нарязан ситно лапад, разбърква се и готвим за още няколко минути, може да се приготви и със спанак.
В тиган с масло и малко олио се запържват нарязани скилидки чесън, добавят се и гъби шийтаке и на умерен огън се готвят до златист цвят. Сипват се в ориза гъбите, готварската сметана, пармезанът и се разбърква.
Вие си преценете колко ще ги готвите, ако има нужда от вода долейте. Поднасяме порция гъби шийтаке поръсени с малко пармезан! Вкусът на този ориз на тиган е страхотен, опитайте. Рецептата е от блога на Люси!
Гъбите с пармезан, лапад и ориз са готови.