Gotvach.bg»Рецепти»Зеленчукови ястия»Ориз на Тиган»Гъби с пармезан, лапад и ориз

Гъби с пармезан, лапад и ориз

Гъби с пармезан, лапад и ориз
Снимка: ВИЛИ-Виолета Матева
1 / 5
17/12/2019
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
40 мин.
Готвене
40 мин.
Общо
80 мин.
Порции
3
"Гъби с лапад може и да сте опитвали, но сложете им пармезан, за да видите за каква невероятна вкусотия става дума"

Необходими Продукти

  • гъби шийтаке - 25 г сушени
  • ориз - 1 ч.ч.
  • олио - 5 с.л.
  • масло - 2 с.л.
  • лук - 1 глава
  • зелен лук - 2 стръка
  • лапад - 1 шепа бланширан
  • готварска сметана - 3 с.л.
  • пармезан - 3 с.л. настърган
  • чесън - 2 скилидки
  • бульон - 1 кубче зеленчуков
  • сол - на вкус
  • черен пипер
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Сушените гъби се накисват в студена вода за 30 минути. В загрято олио се задушава ситно нарязан стар и пресен лук. Добавя се предварително накиснат ориз за 20 минути, така се сварява по-бързо.

Пържим и него докато поеме мазнината, овкусява се със сол и черен пипер. Гъбите се отцеждат, бульонът се запазва и сипваме в ориза, като се разбърква периодично.

Кубчето бульон се натрошава в гореща вода и от нея сипваме в ориза на порции, отива около 900 мл.

Малко преди да се е сварил оризът прибавяме нарязан ситно лапад, разбърква се и готвим за още няколко минути, може да се приготви и със спанак.

В тиган с масло и малко олио се запържват нарязани скилидки чесън, добавят се и гъби шийтаке и на умерен огън се готвят до златист цвят. Сипват се в ориза гъбите, готварската сметана, пармезанът и се разбърква.

Вие си преценете колко ще ги готвите, ако има нужда от вода долейте. Поднасяме порция гъби шийтаке поръсени с малко пармезан! Вкусът на този ориз на тиган е страхотен, опитайте. Рецептата е от блога на Люси!

Гъбите с пармезан, лапад и ориз са готови.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
51
40
30
20
10
Дай твоята оценка: