Gotvach.bg»Рецепти»Ястия с месо»Кайма»Кюфтета»Кюфтенца с бадемов сос и ориз

Кюфтенца с бадемов сос и ориз

Yordanka KovachevaYordanka Kovacheva
Автор
3k36k17k12
Кюфтенца с бадемов сос и ориз
Снимка: Yordanka Kovacheva
3 / 9
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
30 мин.
Готвене
45 мин.
Общо
75 мин.
Порции
4
"Кюфтенцата са ясни, но този бадемов сос направо ни шашна - разкошен е"

Необходими Продукти

  • За кюфтенцата
  • кайма - 500 г (смес - телешка/свинска)
  • лук - 1 малка глава
  • чесън - 1 скилидка
  • яйца - 1 бр.
  • черен пипер
  • кимион - на вкус
  • магданоз - на вкус
  • сол - на вкус
  • бадеми - 30 г смлени
  • брашно - за овалване
  • олио - за пържене
  • За бадемов сос
  • бадеми - 60 г сурови, цели или смлени
  • чесън - 3 скилидки
  • хляб - 2 филии, сравнително тънки
  • бяло вино - 250 мл
  • вода - 350 мл
  • бульон - 1 кубче телешки
  • дафинов лист - 2 листа
  • куркума - на вкус
  • сол
  • зехтин - 60 мл
  • За гарнитура от ориз
  • ориз - 150 г(1 чаша)
  • вода - 2.5 ч.ч.
  • сол
  • бульон - 1/2 кубче
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Омесете каймата със яйцето, бадемите, накълцаните на ситно лук, чесън и магданоз и овкусете с подправките. Оставете да престои в хладилник поне един час.

С мокри ръце оформяйте топчета с големина, колкото да се побират в шепата ви, овалвайте всяко с брашно и изпържете в сгорещеното олио до златист загар. Изваждайте върху кухненска, абсорбираща мазнината хартия.

За соса сгрейте зехтина на среден огън и запържете филийките хляб от двете страни, заедно със скилидките чесън - цели. Внимавайте да не прегорят. Извадете от мазнината и оставете настрана. Ако хлябът много е поел от зехтина, добавете още малко и запържете бадемите цели до леко златисто. (внимание: ако ги слагате вече смлени, намалете огъня до минимум, за да не загарят и ги запечете само няколко секунди).

Хляба, чесъна и бадемите сложете в дълбок съд и налейте бялото вино. Пасирайте до колкото се може по-фина смес. Сипете я обратно в съда на котлона и налейте водата с разтворения в нея бульон, сложете дафиновите листа, куркумата и сол на вкус. Разбъркайте добре и оставете да заври. Гответе на слаб огън 10 минути, бъркайки от време на време, за да не залепва и загаря сосът по дъното. Ако стане много гъст, сипвайте по малко водичка допълнително.

Сложете кюфтенцата и оставете да къкрят заедно със соса още 10-15 минути.

За ориза поставете на силен огън водата с щипка сол и 1/2 бульон кубче. Щом заври сипете ориза, старателно измит предварително. Похлупете и намалете огъня на среден. Варете 10 минути и след това изключете котлона, нека покъкри така още 4-5 минути, след което оттстранете и не отваряйте капака още поне 7-8 минути. След това е готов за гарниране. Ако обичате ориза по-мек, може да увеличите малко времето за готвене, както и количеството вода.

Сервирайте кюфтенцата, окъпани в соса и гарнирани със ориза, върху който също може да разпределите малко от бадемовия сос.

Добър апетит!

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
511
40
30
20
10
Дай твоята оценка: