Начин на приготвяне
Пилето измийте и подсушете. Натрийте със солта, поръсете с микса от пипера и полейте със сока от лимона. Приберете за час в хладилник. През това време пригответе плънката.
Нарежете бекона, лука, гъбите, домата на кубчета, моркова настържете, чесъна наситнете, каперсите отцедете от маринатата, половината от зелените подправки - нарежете.
Задушете в зехтин последователно чесъна, лука до прозрачност, морковите, гъбите, бекона, домата, прибавете каперсите. Налейте малко бяло вино в плънката и нарязаните зелени подправки.
С така приготвената плънка напълнете пилето и зашийте или забодете с клечки за зъби.
Поставете в глинения съд и намажете със сместа от майонезата, горчицата и червения пипер с помощта на домакинска четка.
Налейте бялото вино, зеленчуково бульонче и 1 чаша вода. Около напълненото пиле подредете зелените подправки и останалите гъби - цели.
Завийте глинения съд с алуминиево фолио, похлупете с капака и метнете в студена фурна.
Отначало печете пилето на висока температура и след това намалете на 180 градуса. Печете два часа. След това отстранете фолиото и капака и допечете до получаване златисто кафяв загар и хрупкава коричка.
Поднесете с резени лимон и по желание млечно-чеснов сос.
Празничното пълнено пиле е готово.
Бележка: Количеството плънка зависи от големината на пилето, но пък вкуса от домашното е гарантиран!