Празнично пълнено пиле

Невена Блажева ИвановаНевена Блажева Иванова
Помощник Готвач
2133k7621
Празнично пълнено пиле
Снимка: Невена Блажева Иванова
2 / 8
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
30 мин.
Готвене
120 мин.
Общо
150 мин.
Порции
5
"Поводи за празнуване винаги ще се намерят, а вие не пропускайте са опитате това разкошно пълнено домашно пиле"

Необходими Продукти

  • пиле - 1 бр. домашно
  • сол
  • черен пипер - микс
  • лимонов сок - сока от 1 лимон
  • за плънката
  • бекон - 300 г пушен
  • печурки - 250 г
  • лук - 1 голяма глава
  • моркови - 1 бр.
  • домати - 1 бр.
  • каперси - 100 г мариновани
  • чесън - 2 скилидки
  • за намазване на пилето
  • майонеза - 1 с.л.
  • горчица - 1 с.л.
  • пушен червен пипер - 1 с.л.
  • бяло вино - 1 чаша
  • естрагон
  • мащерка
  • мента
  • магданоз
  • розмарин
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Пилето измийте и подсушете. Натрийте със солта, поръсете с микса от пипера и полейте със сока от лимона. Приберете за час в хладилник. През това време пригответе плънката.

Нарежете бекона, лука, гъбите, домата на кубчета, моркова настържете, чесъна наситнете, каперсите отцедете от маринатата, половината от зелените подправки - нарежете.

Задушете в зехтин последователно чесъна, лука до прозрачност, морковите, гъбите, бекона, домата, прибавете каперсите. Налейте малко бяло вино в плънката и нарязаните зелени подправки.

С така приготвената плънка напълнете пилето и зашийте или забодете с клечки за зъби.

Поставете в глинения съд и намажете със сместа от майонезата, горчицата и червения пипер с помощта на домакинска четка.

Налейте бялото вино, зеленчуково бульонче и 1 чаша вода. Около напълненото пиле подредете зелените подправки и останалите гъби - цели.

Завийте глинения съд с алуминиево фолио, похлупете с капака и метнете в студена фурна.

Отначало печете пилето на висока температура и след това намалете на 180 градуса. Печете два часа. След това отстранете фолиото и капака и допечете до получаване златисто кафяв загар и хрупкава коричка.

Поднесете с резени лимон и по желание млечно-чеснов сос.

Празничното пълнено пиле е готово.

Бележка: Количеството плънка зависи от големината на пилето, но пък вкуса от домашното е гарантиран!

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
513
40
30
20
10
Дай твоята оценка: