Начин на приготвяне
За блата разделете белтъците от жълтъците. Разбийте белтъците на сняг, а жълтъците и захарта - на крем, смесете двете смеси, като бъркате с шпатула и прибавете пресятото брашно на части. Сипете сместа в намазана с масло форма за торти 24 см диаметър и печете на 170 градуса в предварително нагрята фурна. Оставете блата да се охлади и разрежете на 2 равни части по хоризонтала.
За еклерите налейте в метален съд водата, добавете маслото, захарта и солта и поставете на силен огън да заври. След което добавете наведнъж брашното при енергично бъркане с шпатула, докато пареното тесто започне да се отделя от стените на съда. Оставете го да се охлади и добавете яйцата едно по едно при непрекъснато бъркане. В тава, покрита с хартия за печене, оформите с чаена лъжичка малки колкото лешник еклери и печете в предварително нагрята фурна на 200 градуса.
За крема на еклерите в дълбок съд разбийте белтъците със захарта на крем, прибавете брашното и ванилията, разбъркайте. Отделно нагрейте млякото заедно с маслото и след като заври при непрекъснато бъркане на струйка го налейте към белтъчната смес. Поставете отново на слаб огън и варите до сгъстяване на крема. Оставете го да се охлади и напълнете еклерите с него с помощта на шприц.
За крем Брюле в тенджера сипете сметаната и поставете на слаб огън да заври, прибавете предварително разбитите на крем жълтъци, захар и ванилия при непрекъснато бъркане. След завиране свалете от огъня и прибавете разтворените на водна баня желатини, разбъркайте и оставете да си охлади.
Направете си захарен сироп от 1 ч.ч.захар и 1 ч.ч. вода и сиропирайте блатовете.
Сглобете тортата, като във формата за торти поставяте единия сиропиран блат, наредете напълнените еклери с крем плътно върху него и залейте с охладения крем Брюле, върху него поставете втория блат. Поставете формата в хладилник за няколко часа до пълното желиране на крема. След което откопчейте формата внимателно и поставете тортата в подходяща чиния или поднос.
Направете си карамелената глазура, като поставите водата и меда на котлона да се карамелизарат, добавете натрошения шоколад и ванилията, варите на слаб огън при непрекъснато бъркане. След като се сгъсти, отнемете от огъня и добавете маслото, разбъркайте, докато се разтвори маслото напълно. Изсипете горещата глазура върху еклеровата торта и бързо разстелете, докато не се е сгъстил карамелът.
Направете си захарната глазура, като пресейте пудрата захар през сито и залейте с горещата вода, добавете маслото и разбъркайте до разтопяването му. С шприц нанесете произволно охладената глазура върху карамелената.
Разбийте сметаната и декорирайте тортата по ваше усмотрение и поръсете с шоколадови пръчици.
Еклеровата торта с крем Брюле и карамелена глазура е готова.
Коментари