Начин на приготвяне
Замесете тестото с продуктите за него, оставете го да втаса на топло за 40 минути.
Разделете го на 8 равни части оформени на топчета. Всяко топче разточвате на тънка кора и изрязвате правоъгълник. Така процедирате с всичките 8 топчета като всеки следващ правоъгълник е по-малък с милиметри.
Подредете правоъгълниците в тава, застлана с хартия за печене, като започнете с най-големия по реда, по който сте ги изрязали, като между тях мажете с разтопено масло, най горния намажете с разбития жълтък и малко олио в него.
Средата на оформения буквар притиснете с тънка точилка. Там поставете плетеница от замесеното солено тесто за разделител на буквара. От него направете още буквите мастилницата и перото.
Направете по три разреза на горния лист на буквара от двете страни, единият - горе на листа, а другия - долу на листа, там посипете по разреза маково семе, поставете буквите и печете на 170 градуса в предварително нагрята фурна за около 45 минути до златист цвят.
Честит празник на славянската писменост и култура! Питката Буквар е страхотна.
Коментари