Gotvach.bg»Рецепти»Десерти»Сладкиши»Пай»Решетъчен пай с горски плодове

Решетъчен пай с горски плодове

marcheva14marcheva14
Мастър Шеф
1k10k3k1
Решетъчен пай с горски плодове
Снимка: marcheva14
1 / 6
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
25 мин.
Готвене
45 мин.
Общо
70 мин.
Порции
6
"С каквито и плодове да спретнете този домашен пай, няма да има недоволни вкъщи"

Необходими Продукти

  • брашно - 320 г бяло (2 1/2 ч.л.)
  • масло - 226 г, студено на кубчета (1 ч.ч.)
  • сол - 1/2 ч.л.
  • захар - 30 г, кристал (2 с.л.)
  • яйца - 1 бр. леко разбито
  • вода - 1 - 2 с.л., ледена
  • ПЪЛНЕЖ
  • боровинки - 150 г
  • ягоди - 150 г
  • малини - 150 г
  • къпини - 150 г
  • захар - 135 г (2/3 ч.ч.), кристал
  • нишесте - 30 г (1/4 ч.ч.) , царевично
  • канела - 1/4 ч.л.
  • лимонов сок - 1 с.л.
  • лимонова кора - настъргана
  • масло - 1 с.л. на дребни кубчета
  • ЗА ГЛАЗИРАНЕ НА РЕШЕТКА
  • яйце - 1 бр
  • захар - 1 ч.л.
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Фурна - 200 градуса;

Тавичка с диаметър около 22-23 см.

В купа се разбърква брашното, захарта и солта. Добавя се студеното масло на кубчета и с ръчен блендер или с пръсти се прави на трохи. Добавя се леко разбитото яйце и 1 до 2 с.л. ледена вода. Бързо се замесва маслено тесто, което се дели на две части, завива се във фолио и се оставя в хладилник за около 30 мин.

Пълнеж:

В купа се разбърква захарта, канелата, царевичното нишесте и лимоновата кора. Прибавят се горските плодове и лимонов сок. За да не се нараняват при разбъркване, купата леко се подхвърля, за да се овалват равномерно плодовете.

След като добре е охладено тестото, на плот, леко набрашнен, с точилка се разточва първата част тесто - диаметър около 30 см.

С помощта на точилката се поставя във формата, но така че да има и тесто върху самия борд. Изсипват се плодовете, заравняват се и се поставят в хладилник отново, докато се оформят лентите за решетката.

Отново се разточва второто тесто с диаметър около 30 см и с резец се нарязва на дълги ленти около 1/2 до 1 см ширина. Изважда се формата от хладилника, намазва се бордът леко с вода, за да се залепи по-лесно решетката.

Първо се залепят 5-6 броя ленти, а след това останалите се промушват, за да се получи каре. Между решетката се поставят малки парченца масло. Намазва се с четка с разбито яйце и малко захар. Може и да се намаже само със сметана.

Пече се на 200 градуса за около 20 мин, а след това се изрязва алуминиево фолио с дупка в средата, поставя се, така че да не изгорят краищата на решетката и се пече още 25 -30 мин.

Преди сервиране паят се охлажда най-малко за 2 до 3 часа.

Решетъчният пай с горски плодове е готов.

Източник: Home Cooking

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
511
40
30
20
10
Дай твоята оценка: