Начин на приготвяне
Фурна - 200 градуса;
Тавичка с диаметър около 22-23 см.
В купа се разбърква брашното, захарта и солта. Добавя се студеното масло на кубчета и с ръчен блендер или с пръсти се прави на трохи. Добавя се леко разбитото яйце и 1 до 2 с.л. ледена вода. Бързо се замесва маслено тесто, което се дели на две части, завива се във фолио и се оставя в хладилник за около 30 мин.
Пълнеж:
В купа се разбърква захарта, канелата, царевичното нишесте и лимоновата кора. Прибавят се горските плодове и лимонов сок. За да не се нараняват при разбъркване, купата леко се подхвърля, за да се овалват равномерно плодовете.
След като добре е охладено тестото, на плот, леко набрашнен, с точилка се разточва първата част тесто - диаметър около 30 см.
С помощта на точилката се поставя във формата, но така че да има и тесто върху самия борд. Изсипват се плодовете, заравняват се и се поставят в хладилник отново, докато се оформят лентите за решетката.
Отново се разточва второто тесто с диаметър около 30 см и с резец се нарязва на дълги ленти около 1/2 до 1 см ширина. Изважда се формата от хладилника, намазва се бордът леко с вода, за да се залепи по-лесно решетката.
Първо се залепят 5-6 броя ленти, а след това останалите се промушват, за да се получи каре. Между решетката се поставят малки парченца масло. Намазва се с четка с разбито яйце и малко захар. Може и да се намаже само със сметана.
Пече се на 200 градуса за около 20 мин, а след това се изрязва алуминиево фолио с дупка в средата, поставя се, така че да не изгорят краищата на решетката и се пече още 25 -30 мин.
Преди сервиране паят се охлажда най-малко за 2 до 3 часа.
Решетъчният пай с горски плодове е готов.
Източник: Home Cooking