Начин на приготвяне
Нарежете ягодките и ги посипете със захарта. Оставете да престоят 30 минути и ако са отделили прекалено много сок, отцедете (сока може да запазите и да използвате за друг десерт например) Пасирайте.
В отделен съд разбийте яйцето с щипка сол и смесете с пасираните ягоди и лъжичките зехтин и ликьор.
Пресейте брашното с бакпулвера и го прибавете на части към сместа, разбърквайки с дървена лъжица. Трябва да се получи смес подобна на кексова или мъничко по-гъста. Ако прецените, добавете още малко брашно до постигане на желаната консистенция. Накрая сложете натрошения на ситно черен шоколад.
Сгорещете олиото на среден огън и с помоща на лъжица гребвайте от сместта, а с друга лъжица избутвайте в олиото. Пържете от двете страни, като обръщате поничките внимателно, защото са крехки.
Най -вероятно ще се наложи веднъж да смените олиото и е препоръчително да го направите, защото се отделят частици от черния шоколад и то бързо потъмнява. Този момент би ви създал допълнителна работа, но пък си заслужава, защото крайният резултат е топящи се в устата понички, които имат уникален вкус.
Готовите слагайте върху кухненска хартия, за да се отцедят от излишната мазнина и щом леко поизстинат, поръсвайте с пудра захар.
Сервирайте като ароматна и вкусна закуска или за десерт, гарнирани със топка сладолед или сметана.
Да ви е сладко! Ягодовите понички с черен шоколад са готови.