Начин на приготвяне
Обелваме, измиваме и нарязваме на ситно лука и чесъна. Прехвърляме ги в тенджера, където предварително сме загряли олиото и запържваме до златист загар.
Измиваме и нарязваме на дребни парчета тиквичките, като добавяме и тях в тенджерата. Разбъркваме за няколко минути. Включваме и измития ориз с водата.
Добавяме настъргания на ренде домат, подправките и зехтина. На умерен котлон, оставяме яденето да поври до готовност на ориза и тиквичките, като покриваме тенджерата с капак.
Периодично разбъркваме, за да не загори оризът. Щом гозбата от ориз с тиквички е готова, я разпределяме в гювечета.
Приготвяме заливката, като разбиваме яйцето, киселото мляко, брашното, содата и солта до хомогенна смес.
Разпределяме отгоре на всяко гювече от заливката. Запичаме във фурната безмесните гювечета (която предварително сме загряли на 180 градуса), до златист загар.
Поднасяме тиквичките с ориз в гювече, изстинали с кисело мляко по желание. Да ви е сладко!