Gotvach.bg»Рецепти»Предястия»Аламинути»Гриловани тиквички с пълнен чесън

Гриловани тиквички с пълнен чесън

Sevdalina IrikovaSevdalina Irikova
Мастър Шеф
8968k3k1
Гриловани тиквички с пълнен чесън
Снимка: Sevdalina Irikova
2 / 3
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
10 мин.
Готвене
15 мин.
Общо
25 мин.
Порции
3
"Пролетно кулинарно предизвикателство за всички, които обожават да готвят"

Необходими Продукти

  • тиквички - 2 бр.
  • зехтин - 2 с.л. за намазване
  • пресен чесън - 6 по - едри глави
  • За хумуса
  • фета - 250 г сирене
  • зехтин - 3 с.л.
  • сол
  • копър - 1/2 връзка
  • сусамови семена - 50 г запечени
  • За пестото
  • копър - 1/2 връзка
  • лешници - 50 г запечени
  • зехтин - 5 с.л.
  • пресен чесън - 5 скилидки
  • сол
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Измиваме тиквичките, подсушаваме ги и ги режем на ленти. Намазваме ги със зехтин и ги запичаме на грил тиган.

След запичането ги посоляваме и оставяме настрана да се охладят.

От чесънa избираме по-едри глави, на които внимателно отстраняваме външната люспа и мустачките. Оставяме 2-3 слоя от обвивката, в която ще напълним хумуса. За тази цел правим разрез от едната страна и изваждаме скилидките.

Малко е пипкаво, но пък ефектът си заслужава.

Слагаме ги настрана, готови за пълнеж и сглобяване на предястието.

От отделените скилидки чесън използваме 10-12 бр., които запичаме на грил тигана.

Тези ароматни изкушения стриваме заедно със сиренето Фета, сол, зехтин и наситно нарязания копър.

Добавяме запечените сусамови семена и хумусът ни е готов.

За пестото използваме блендер, в който слагаме съставките и пасираме до хомогенна смес.

Сглобяваме предястието, като напълваме чесъна с хумуса и го обвиваме с парченце тиквичка.

Декорираме със стръкчета копър и заливаме с пестото.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4
53
40
31
21
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Николина Панчева
Николина Панчева
аз също много не използвам чесън . полезен е но имам проблеми с стомаха и го избягвам . но рецептата е много добра . ще я опитам
01.06.2017 03:39
Sevdalina Irikova
Sevdalina Irikova
Рецептите са предложения , чиито изпълнения са по Ваше усмотрение! Момичета, споделям с вас едно важно правило: Отделянето на алицин
е правопропорционално на механичната обработка. Той е нестабилен като химично съединение и при термична обработка се разпада, като по този начин значително се променят вкусовите качества на зеленчука- мириса изчезва, а лютивината намалява. Неговият аромат ме връща в детството, когато моята баба започваше цели глави в камината. Всмуквахме скилидка по скилидка, а тя повтаряше, че заради него сме здрави и с добър апетит. Ха-ха, запазил се е, апетита!
Променете или заменете. Някои дори не понасят аромата му, но пък ние го обожаваме! Поздрави!
31.05.2017 20:27
1
1
Покажи всички подкоментари
Николина Панчева
Николина Панчева
може ли да не слагам толкова чесън
31.05.2017 17:38
marcheva14
marcheva14
Много ми идва този чесън, за мен е абсурдно да го приготвя, затова и така гласувам.
31.05.2017 17:30