Начин на приготвяне
Патладжаните се обелват на ивици с белачка за зеленчуци. Не махам дръжката. Всеки срязвам на две половинки. Слагам ги в дълбок съд с подсолена вода за около час.
Изваждам и ги нареждам в тава. Поръсвам с малко олио, наливам около чаша вода, завивам с фолио и слагам във фурната, докато омекнат. Изваждам и махам фолиото. С лъжица внимателно правя гнездо за плънката на всяка половинка патладжан.
Сварявам кускуса в подсолена вода, измивам и отцеждам.
В тенджерка запържвам нарязаните на ситно кубче лук и моркови. Добавям накълцаните чесън, чушка и тиквичката. Овкусявам със сол и черен пипер.
Зеленчуците трябва да останат леко хрупкави! Прибавям кускуса, нарязаните зелени подправки и разбърквам добре. Ако е нужно доовкусявам със сол.
Пълня патладжаните с приготвената плънка. Отгоре подреждам тънички шайби белен домат и чушка. Поставям по плочка фета и запичам.
Декорирам с магданоз или магданозено песто.