Начин на приготвяне
Изберете узрели кайсии, измийте ги добре, премахнете костилките и ги нарежете на малки парчета. Поставете нарязания плод в тенджера и посипете равномерно със захарта, оставете така покрита с капака за една нощ.
На следващия ден поставете тенджерата на умерен огън и добавете сока на лимона с щипка сол и бъркайте, докато се разтвори захарта напълно.
По време на варенето обирайте периодично образувалата се пяна от повърхността.
За готовността на конфитюра проверявате, като в студена чиния от фризера капнете няколко капки от него – тя не трябва да се разлива.
Малко преди да свалите тенджерата от огъня, прибавете канелената пръчка и ванилийките, разбъркайте добре.
Разсипете конфитюра по сухи и леко затоплени буркани, затворете веднага с капачките и обърнете бурканчетата с капачето отдолу, завийте с дебела завивка, докато напълно се охлади.
Гарантирам за успешно затворени бурканчета.