Начин на приготвяне
Първо си приготвяме бурканчетата и капачките, като измиваме добре и оставяме да изсъхнат.
В дълбок съд с вода разтваряме една супена лъжица сода бикарбонат и накисваме на няколко пъти кайсиите за около 5 минути.
Това го правим, за да сме сигурни, че плодът е добре почистен от прах, нитрати и др.
След това минаваме през студена вода, за да се измият добре.
Почистваме от костилките, нарязваме и поставяме в тенджерата.
Слагат върху котлона на висока степен и се захлупват с капака, за да си пуснат сока, без да трябва да добавяме вода.
Оставяме така до сгъстяване.
Пробваме на вкус и малко преди да е достигнало желаната гъстота, добавяме пектина, в който сме добавили няколко супени лъжици от сока на сладкото и сме разбъркали, докато пектинът се втечни и разтвори.
След това на бавна струйка при непрекъснато бъркане добавяме към сладкото от кайсии.
Оставя се да се сгъсти малко и чак след това започваме разсипването на конфитюра от кайсии без захар в бурканчетата.