Начин на приготвяне
Поставя се брашното в купа, излива се мазнината и се добавя 1/3 от водата. С пръсти се разбърква.
Долива се още 1/3 от водата, за да се замеси тесто, което трябва да е еластично. Затова водата се долива на порции. На мен ми беше необходима около 200-220 мл вода. Тестото става меко и еластично и не трябва да лепи по ръцете.
Завива се във фолио и се оставя за около 10 мин. След това време тестото се оформя на фитил и от него се откъсват с ръце топчета, около 6 бр. трябва да бъдат.
Междувременно се загрява тиган на котлона на средна степен. При мен от възможни 9 степени ползвах между 6 -та и 7-ма степен.
Всяка топка тесто се разточва с точилка върху малко брашно и да е тънко колкото монета. Изтупва се от брашното и се поставя в нагорещен сух тиган.
Пече се за около 30-40 секунди и веднага се обръща, след като са се появили хубави мехури. Сваля се от тигана и ако се работи с газов котлон се поставя директно върху слаб огън, така че да опърли тестото и в резултат на това ще се появят още по-големи мехури.
Веднага се издърпва и плоският хляб се намазва с разтопено масло.
Хлябът Чапати на сух тиган е готов.
Източник: Рецепти 30
Забележка: Изключително вкусен хляб. Това са питки, които могат да послужат за всичко, но аз най-вече ги харесвам леко намаслени. Работих ги в голям тиган с дебело дъно. Питките стават много бързо и трябва да се следи времето им, а то е около 30-40 секунди на всяка страна.
Появяват се прекрасни мехури, а ако се разполага и с газов котлон мехурите стават още по-големи и трябва да се получи хубава куха хралупа. Работих ги само на керамика котлон, защото не разполагам с газов, но въпреки това се получиха чудесни.
Коментари