Начин на приготвяне
Първо подготвяме тиквичките, като ги почистваме, измиваме, подсушававме и разрязваме по дължината. С помощта на лъжичка издълбаваме вътрешноста и отделяме малка част, която ще използваме по-късно в пълнежа.
Във вряща подсолена вода бланшираме тиквичките съвсем за кратко. Изваждаме и отцеждаме и охлаждаме.
Приготвяме плънката. Кромида и чесъна нарязваме на ситно, моркова настъргваме, бекона нарязваме на малки кубчета, гъбите също нарязваме на дребно, царевицата отцеждаме.
В подходящ съд разтопяваме маслото заедно с олиото и запържваме последователно лука, чесъна, моркова, гъбите, бекона и в края прибавяме царевицата. Овкусяваме със сол и прясно смлян пипер. Добавяме и част от наситнените свежи подправки.
Охладените и отцедени тиквички пълним с приготвената плънка. В намазнена тавичка, постлана с хартия за печене, подреждаме напълнените тиквички и слагаме във фурна да запечем около 15 до 20 мин.
Настъргваме кашкавала и посипваме обилно напълнените тиквички. Връщаме във фурната до разтопяване на кашкавала.
От половината тиквичка с помощта на белачка нарязваме тънки ленти, които ще използваме за платна на платноходките. Мариноваме ги със сол и сок от изцеден лимон.
На дървени шишчета нанизваме лентите мариновани тиквички и зелен чесън, листа от босилек и чери домати, маслини и така оформяме платната. Поставяме шишчетата върху изпечените тиквички с пълнежа.
Поднасяме платноходките в подходяща чиния с топки /с помощта на лъжица за сладолед/ цедено кисело мляко. А за любителите на разнообразен вкус поливаме цеденото мляко със сос от нар. Декорираме със зелении, чери домати и.... много фантазия.
Попътен вятър....и да ви е вкусно!
Коментари