Платноходки от тиквички

Невена Блажева ИвановаНевена Блажева Иванова
Помощник Готвач
2143k7641
Платноходки от тиквички3 / 3
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
45 мин.
Готвене
25 мин.
Общо
70 мин.
Порции
6
"Попътен вятър....и да ви е вкусно!"

Необходими Продукти

  • тиквички - 3 бр. и 1/2 бр. за платната
  • бекон - 200 г пушен
  • лук - 1 глава
  • моркови - 1 бр.
  • чесън - 3 скилидки
  • печурки - 100 г мариновани
  • царевица - 100 г сладка
  • кашкавал - 200 г
  • подправки - свежи копър, мащерка, босилек
  • сол
  • черен пипер
  • олио - 3 лъж + бучка краве масло
  • цедено кисело мляко - за поднасяне
  • зелен чесън - пера
  • чери домати
  • маслини
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Първо подготвяме тиквичките, като ги почистваме, измиваме, подсушававме и разрязваме по дължината. С помощта на лъжичка издълбаваме вътрешноста и отделяме малка част, която ще използваме по-късно в пълнежа.

Във вряща подсолена вода бланшираме тиквичките съвсем за кратко. Изваждаме и отцеждаме и охлаждаме.

Приготвяме плънката. Кромида и чесъна нарязваме на ситно, моркова настъргваме, бекона нарязваме на малки кубчета, гъбите също нарязваме на дребно, царевицата отцеждаме.

В подходящ съд разтопяваме маслото заедно с олиото и запържваме последователно лука, чесъна, моркова, гъбите, бекона и в края прибавяме царевицата. Овкусяваме със сол и прясно смлян пипер. Добавяме и част от наситнените свежи подправки.

Охладените и отцедени тиквички пълним с приготвената плънка. В намазнена тавичка, постлана с хартия за печене, подреждаме напълнените тиквички и слагаме във фурна да запечем около 15 до 20 мин.

Настъргваме кашкавала и посипваме обилно напълнените тиквички. Връщаме във фурната до разтопяване на кашкавала.

От половината тиквичка с помощта на белачка нарязваме тънки ленти, които ще използваме за платна на платноходките. Мариноваме ги със сол и сок от изцеден лимон.

На дървени шишчета нанизваме лентите мариновани тиквички и зелен чесън, листа от босилек и чери домати, маслини и така оформяме платната. Поставяме шишчетата върху изпечените тиквички с пълнежа.

Поднасяме платноходките в подходяща чиния с топки /с помощта на лъжица за сладолед/ цедено кисело мляко. А за любителите на разнообразен вкус поливаме цеденото мляко със сос от нар. Декорираме със зелении, чери домати и.... много фантазия.

Попътен вятър....и да ви е вкусно!

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
514
40
30
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Сия Рибагина
Сия Рибагина
Неви, чудесни са тези платноходки, разкошни, поднесени с много вкус :)
03.06.2017 18:59
1
Покажи всички подкоментари
Yordanka Kovacheva
Yordanka Kovacheva
Разкошна и много добре представена рецепта!
03.06.2017 18:38
1
Покажи всички подкоментари