Начин на приготвяне
Фурна - 200 градуса; плоска тава покрита с хартия за печене
В купа се изсипва брашното, захарта и солта. Разбъркват се с телена бъркалка. Добавя се много студеното масло на кубчета и с ръчен блендер се прави до трохи. Може и да се ползва електрически блендер на принципа на СТАРТ-СТОП бутона.
Прибавят се първо 3 с.л. ледена вода, размесва се с пръсти и ако тестото може да се захване и да стои, не се добавя повече вода, ако е все още пясъчно се добавя още 1 супена лъжица.
Оформя се на диск, завива се във фолио и се оставя в хладилник за 1 час.
След времето на охлаждане се разточва върху малко брашно с точилка, като се върти всеки път на четвърт оборот и се разточва от центъра на тестото навън, за да се получи равномерна дебелина. С помощта на точилката се пренася върху хартията в тавата за печене.
Кайсиите се разделят на половини. Поръсват се със захар и се изсипват в средата на тестото като се оставя около 5 см свободна лента по края на тестото. Свободната лента тесто нежно, без да се пропуква, се сгъва като плисе към плодовете, но и да не ги застъпва. Отгоре се поръсва с филиран бадем.
ТОПИНГ:
Сладкото от кайсии, ако е с плодове, се пасира с блендер. Поставя се в малка тенджерка на умерен котлон с малко вода да кипне и да изври водата.
Пече се на 200 градуса за около 30-35 минути до златиста коричка, а соковете от плодовете да правят тежки балончета.
Тартът се изважда. Намазва се с топинга за блясък на тестото. Охлажда се върху решетка. Сервира се на тортени парчета с топка бита сметана или сладолед. Съхранява се в хладилник.
Масленият тарт с кайсии е готов.
Източник: joyofbaking
Коментари