Начин на приготвяне
Картофель по-княжески е рецепта от руската православна кухня, картофките са се приготвяли в миналото основно от възрастните хора, като са били традиционно поднасяни на празничната трапеза за деня на християнските апостоли Св. Петър и Павел.
До ден днешен тази рецепта е предпочитана от руските народи, а аз горещо ви препоръчвам да опитате.
Приготвяла съм ги много пъти и дори съм експериментирала, като съм добавяла кашкавал, различни подправки, дори колбас, но за мен лично класическата рецепта е най-сполучлива. Изключително проста е за приготвяне с малко продукти, и вкусово определено ще успее да ви грабне.
Картофите е добре да изберете сравнително дребни и с горе-долу еднакъв размер, и по възможност да са пресни. Тавата, в която ще печете трябва да е с по малки размери, формата е без значение, моята е квадратна 20/20 йена, но ако имате глинена или керамична ползвайте нея.
Почистете и измийте картофите под течаща вода и ги сложете в тенджера, сипете вода, колкото да ги покрие, сложете щипка сол и поставете на котлона да се варят. Варенето трябва да бъде кратко, колкото да минат лека предварителна обработка, за около 5 минути, махнете от котлона, оставете да се поохладят, след което ги обелете.
Ако картофите са дребни ги разрежете на половина през средата, ако са по-едри нарежете на четвъртини.
Намажете тавичка с част от маслото, сложете половината картофи, от горе начупете сиренето и покрийте с останалите картофи. Маслото разпределете на части между и върху картофките.
В купа разбийте жълтъците с прясното мляко, подправете с малко сол и черен пипер и с тази смес залейте картофите. Сложете във фурната и запечете на 200 градуса за 30-40 минути до златист загар.
Нарежете зелената част на два стръка пресен лук, поръсете картофите и поднесете топли.