Начин на приготвяне
Измийте добре под течаща вода аспержите и отчупете жилавата част в основата. Нарежете ги на едри парченца от по 2-2.5 см.
Пресния чесън обелете от по-твърдия външен слой и нарежете на същите по големина парченца.
В тиган с диаметър 18-20 см загрейте зехтина на среден огън и сложете зеленчуците. Гответе ги около 8-10 минути, бъркайки от време на време. Трябва да омекнат, но не да покафеняват.
Отцедете добре и запазете мазнината, част от нея ще използваме, а останалата не изхвърляйте - зехтинът се е ароматизирал от чесъна и аспержите и може да бъде чудесна добавка към друго ястие.
Оставете зеленчуците да се поохладят и в дълбок съд разбийте яйцата. Аз използвам големи, размер L или XL, но ако вашите са по-малки сложете повече на брой -5 или дори 6.
Сложете аспержите и чесъна при яйцата, разбъркайте ги добре и подправете със сол на вкус.
Сложете същия тиган с мъничко от мазнината на слаб до среден огън и изсипете сместа, като заравните във форма на палачинка. Печете около 5 минути и повдигайте с помощта на тънка шпатула, за да контролирате доколко е запечена тортията.
Когато е готова от едната страна, обърнете от другата. Това става, като захлупите с чиния по-голяма от диаметъра на тигана и обърнете тортията на нея, а после внимателно плъзнете обратно в тигана (ако в средата е още течна, не се тревожете, просто действайте бързо, за да не се разтече много яйцето). Увеличете малко огъня и запечете за 2 минути.
Сервирайте като предястие с компания от чаша хубаво вино.