Тортия с аспержи

Yordanka KovachevaYordanka Kovacheva
Автор
3k36k17k12
Тортия с аспержи3 / 3
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
18 мин.
Готвене
25 мин.
Общо
43 мин.
Порции
4
"Солени предястия с изискан вкус - най-доброто допълнение към бутилка изстудено бяло вино"

Необходими Продукти

  • яйца - 4 бр. L
  • аспержи - 400 г, тънки, зелени
  • пресен чесън - 4 стръка
  • сол - на вкус
  • зехтин - около 110 мл
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Измийте добре под течаща вода аспержите и отчупете жилавата част в основата. Нарежете ги на едри парченца от по 2-2.5 см.

Пресния чесън обелете от по-твърдия външен слой и нарежете на същите по големина парченца.

В тиган с диаметър 18-20 см загрейте зехтина на среден огън и сложете зеленчуците. Гответе ги около 8-10 минути, бъркайки от време на време. Трябва да омекнат, но не да покафеняват.

Отцедете добре и запазете мазнината, част от нея ще използваме, а останалата не изхвърляйте - зехтинът се е ароматизирал от чесъна и аспержите и може да бъде чудесна добавка към друго ястие.

Оставете зеленчуците да се поохладят и в дълбок съд разбийте яйцата. Аз използвам големи, размер L или XL, но ако вашите са по-малки сложете повече на брой -5 или дори 6.

Сложете аспержите и чесъна при яйцата, разбъркайте ги добре и подправете със сол на вкус.

Сложете същия тиган с мъничко от мазнината на слаб до среден огън и изсипете сместа, като заравните във форма на палачинка. Печете около 5 минути и повдигайте с помощта на тънка шпатула, за да контролирате доколко е запечена тортията.

Когато е готова от едната страна, обърнете от другата. Това става, като захлупите с чиния по-голяма от диаметъра на тигана и обърнете тортията на нея, а после внимателно плъзнете обратно в тигана (ако в средата е още течна, не се тревожете, просто действайте бързо, за да не се разтече много яйцето). Увеличете малко огъня и запечете за 2 минути.

Сервирайте като предястие с компания от чаша хубаво вино.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
512
40
30
20
10
Дай твоята оценка: