Gotvach.bg»Рецепти»Десерти»Сладкиши»Чийзкейк»Торта Семифредо с папая и бял шоколад

Торта Семифредо с папая и бял шоколад

Yordanka KovachevaYordanka Kovacheva
Автор
3k35k16k16k12
Торта Семифредо с папая и бял шоколад
Снимка: Yordanka Kovacheva
1 / 9
04/12/2017
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
25 мин.
Общо
25 мин.
Порции
10
"Гостите ви ще сънуват тази торта дълго, след като сте ги почерпили с нея"

Необходими Продукти

  • За блат
  • бисквити - 200 г (чаени, маслени или по избор)
  • масло - 100 г
  • какао - 2 с.л. (100 %)
  • прясно мляко - 2 с.л.
  • За тортата
  • папая - 1/2 плод /700 г/
  • течна сметана - 250 мл
  • кисело мляко - 250 г
  • банан - 1 бр. малък
  • захар - 10 с.л.
  • бял шоколад - 180 г
  • желатин - 10 г
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Натрошете бисквитите на ситен пясък с помощта на блендер или минавайки върху тях с точилка. Смесете ги с какаото, разтопеното масло и малко мляко и разпределете на дъното на тавичка с диаметър 23-24 см с откопчаващо дъно. Ако се страхувате, че тя пропуска течности, покрийте предварително с кухненска хартия, за да се избегнат неприятни инциденти при наливането на течната смес за тортата. Притиснете бисквитения блат с обратната страна на лъжица, за да стане равен и компактен. Приберете в хладилник, за да стегне.

През това време почистете папаята от семенцата и власинките (не изхвърляйте семената), обелете и нарежете на парченца. Същото сторете и с банана. Прибавете киселото мляко и захарта и пасирайте до гладка кремообразна смес.

Поставете сметаната и белия шоколад на слаб до умерен огън, докато шоколадът се разтопи нацяло. Отстранете от огъня и хидратирайте желатина според указанията на производителя. През това време (около 2 минути) температурата на сметановата смес ще падне, което е необходимо, защото ако е прекалено гореща, действието на желатина ще се неутрализира. Прибавете го и разбъркайте.

Съединете плодовата и сметановата смеси (опитайте и си добавете още захар, ако обичате по-сладичко) и отново разбъркайте добре, след което излейте внимателно върху бисквитеният блат. Изчакайте да се охлади и приберете в хладилник.

Преди сервиране сложете тортата във фризер за 30 минути до час.Целта ни е да добие лека и кремообразна текстура на сладолед, но не да замръзва напълно.

Украсете със парченца плод и заделени семенца.

Забележка:

Семената от папая са леко сладки и със специфичен вкус, когато са от по- малък плод. Те биха били подходящи за декорация към тази торта. Тези от по-големите папаи могат да бъдат горчиви и люти, затова не стават за това, но пък съветвам да си ги изсушите и ползвате вместо черен пипер или като подправка, с която да ароматизирате различни ястия. Могат да се смелят или използват цели. Известни са с полезните си качества и свойства и има хора, които си ги хрупкат и самостоятелно въпреки пикантният им привкус.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
512
40
30
20
10
Дай твоята оценка: