Начин на приготвяне
Натрошете бисквитите на ситен пясък с помощта на блендер или минавайки върху тях с точилка. Смесете ги с какаото, разтопеното масло и малко мляко и разпределете на дъното на тавичка с диаметър 23-24 см с откопчаващо дъно. Ако се страхувате, че тя пропуска течности, покрийте предварително с кухненска хартия, за да се избегнат неприятни инциденти при наливането на течната смес за тортата. Притиснете бисквитения блат с обратната страна на лъжица, за да стане равен и компактен. Приберете в хладилник, за да стегне.
През това време почистете папаята от семенцата и власинките (не изхвърляйте семената), обелете и нарежете на парченца. Същото сторете и с банана. Прибавете киселото мляко и захарта и пасирайте до гладка кремообразна смес.
Поставете сметаната и белия шоколад на слаб до умерен огън, докато шоколадът се разтопи нацяло. Отстранете от огъня и хидратирайте желатина според указанията на производителя. През това време (около 2 минути) температурата на сметановата смес ще падне, което е необходимо, защото ако е прекалено гореща, действието на желатина ще се неутрализира. Прибавете го и разбъркайте.
Съединете плодовата и сметановата смеси (опитайте и си добавете още захар, ако обичате по-сладичко) и отново разбъркайте добре, след което излейте внимателно върху бисквитеният блат. Изчакайте да се охлади и приберете в хладилник.
Преди сервиране сложете тортата във фризер за 30 минути до час.Целта ни е да добие лека и кремообразна текстура на сладолед, но не да замръзва напълно.
Украсете със парченца плод и заделени семенца.
Забележка:
Семената от папая са леко сладки и със специфичен вкус, когато са от по- малък плод. Те биха били подходящи за декорация към тази торта. Тези от по-големите папаи могат да бъдат горчиви и люти, затова не стават за това, но пък съветвам да си ги изсушите и ползвате вместо черен пипер или като подправка, с която да ароматизирате различни ястия. Могат да се смелят или използват цели. Известни са с полезните си качества и свойства и има хора, които си ги хрупкат и самостоятелно въпреки пикантният им привкус.