Начин на приготвяне
Плънката приготвяме, като овкусяваме със сол и черен пипер каймата, настъргваме главата кромид лук на ситно и нарязваме горските манатарки на много дребно. Смесваме всичко и оставяме да престои поне 30 минути.
Тестото за пелмените приготвяме, като в купа изсипваме брашното, правим кладенче и постепенно добавяме хладката вода, разбитото яйце и солта. Размесваме хубаво меко тесто. Оставяме го да почине 30 минути.
След това на набрашнения плот разделяме тестото на две топки, разточваме първата топка на тънка правоъгълна кора и с нея покриваме формата за пелмени. Във всяка дупчица на формата слагаме по 1 ч.л. от плънката.
Разточваме и другата половина от тестото на тънка кора, покриваме с нея първата кора, която вече е запълнена с плънката и с точилката хубаво натискаме, за да се отделят пелмените. Набрашняваме плота, обръщяме формата и с лек натиск пелмените падат върху плота.
В тенджера наливаме около 2 литра вода и когато заври добавяме 2 с.л сол, кубчето гъбен бульон и 2 с.л олио. Във врящата вода пускаме един по един пелмените. Когато се сварят и изплуват на повърхността пелмените са готови.
Може да ги сервирате, като ги извадите с решетъчна лъжица в чиния, добавите 2 с.л. заквасена сметана в средата и стрък пресен копър.
Друг подходящ начин за сервиране е да изсипете в по-дълбока купа заедно с бульона, добавите малко оцет и сметана.
Пелмените с кайма и горски манатарки са много вкусни.