Торта Мимоза

Торта Мимоза

IlariaIlaria
Мастър Шеф
2k
2k
33
7k
12/06/2012
"Когато една торта е кръстена на нежно пролетно цвете, трябва да сте сигурни, че е великолепна"
Приготвяне30 мин.
Готвене40 мин.
Общо70 мин.
Порции10-12 парчета
Сготви+1 точка
1 Потребител сготви тази рецепта
  • Преглеждания общо25 387
  • Преглеждания за месеца37
  • Преглеждания за седмицата3
  • Коментирана2 пъти
  • Рейтинг4 от 5
  • Сготвена1

Необходими Съставки

* мерки и количества

Начин на приготвяне

За блата отделете белтъците от жълтъците и разбийте жълтъците със захарта, докато се получи гладък и пухкав крем. Прибавете пресятото с бакпулвера и нишестето брашно.

Отделно разбийте белтъците на твърд сняг с щипка сол и внимателно ги объркайте в жълтъчената смес с помощта на дървена лъжица или шпатула. В една малка тава с диаметър 10 см, покрита с хартия за печене и леко намаслена сипете част от сместа с височина около 2-3 см от дъното на тавичката.

Останалата пандишпанова смес сипете и загладете в голяма правоъгълна тава (от стандартните на фурните), също покрита с хартия за печене и намаслена. Изпечете двата блата в предварително загряна на 180 градуса фурна за около 15-20 минути (или до готовност) или на 160 градуса за 45 минути.

След това оставете напълно да се охладят.

За крем Пастичера разбийте жълтъците с част от захарта, до пухкав крем и добавете брашното и нишестето.

Прясното мляко сложете с остърганата шушулка ванилия да се сгорещи. Вземете 1-2 черпака от топлото мляко и ги разбийте постепенно към жълтъчната смес. След това я сипете цялата в останалото мляко при непрекъснато бъркане.

Върнете на котлона, бъркайте, докато се сгъсти кремът. Оставете го напълно да изстине и го разбъркайте в предварително разбитата на сняг сметана. Друг вариант е по време на сглобяване на тортата да редувате крем Пастичера и разбита сметана, без да ги смесвате в общ крем.

За сиропа загрейте водата със захарта и сложете ром на око към вече получилия се захарен сироп.

Намаслете леко голяма купа и я покрийте с прозрачно фолио, което също трябва да намаслите. Сложете едната лента блат по дъното равномерно, като може и да я разрежете на по-малки ленти или парчета, сиропирайте, намажете с крема, отгоре блат, сироп, крем и така до край.

Всеки път леко притискайте тортата, за да не останат въздушни пространства. Сложете подредената торта Мимоза в хладилника за 30 минути на най-хладното му място.

Отделно изпечения малък блат нарежете на дребни кубченца. Охладената торта обърнете внимателно върху поднос и я намажете равномерно с останалия крем. Отгоре украсете тортата Мимоза с кубчетата блат, които трябва да покриват цялата й повърхност.

Рейтинг

5 7
4 4
3 3
2 2
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари (2)

Изпрати
Иванка Атанасова
Иванка Атанасова
04.04.2014 18:56
Не разбирам на какви ленти се реже блата.
0
0
виляна казасян
виляна казасян
03.01.2014 06:20
Супер
0
0