Начин на приготвяне
Приготвяне на кекса:
Разбийте яйцата заедно със захарта до побеляване. Прибавете лъжица по лъжица олиото, а след това и постепенно с лъжица и горещата вода. Пресейте брашното с половин пакетче бакпулвер и го добавете в купата с двете ванилии. Сипете сместа в кексова форма, намазана с олио и леко поръсена с брашно.
Печете на 180 градуса в предварително загрята фурна 30 минути или по метода с проба до суха клечка.
Докато се пече кексът, разтопете захарта за карамела в малък съд на огъня, като се разбърква и като се получи гладък карамел, отдръпнете. Сипете орехите и разбъркайте, а след това ги разстелете върху хартия за печене, застлана върху дъската за хляб. Като изстинат, натрошете карамелизираните орехи.
Направете следния крем:
Измитите боровинки сложете в малък съд на огъня заедно с една лъжица вода и 4 с.л. лъжици захар. Разбърквайте до разтопяване на захарта и отдръпнете от огъня като кипне. В друг съд сипете една чаша прясно мляко да се сгорещи. Разтворете нишестето, предварително с останалото прясно мляко.
Прибавете към горещото мляко боровинките и разтвореното нишесте. Разбъркайте, докато се сгъсти и оттеглете от огъня. Прибавете маслото и ванилията към горещия крем и разбъркайте до разтопяване на маслото.
Приготвяне на сиропа:
Сварете една кафена чаша вода с една лъжица захар и ароматизирайте с 1 к.л. лимонови стърготини и 1 ванилия, а по желание и ром.
Срежете изстиналия кекс напречно да получите два блата. Първата част напръскайте с половината от сиропа и нанесете боровинков крем. Поръсете с начупени карамелизирани орехи и отново нанесете малко крем.
Поставете другата част от кекса и отново напръскайте с останалия сироп. Отгоре сипете останалия крем и поръсете с карамелизирани орехи.
Кексът с млечно-боровинков крем е страхотен десерт за гости.