Начин на приготвяне
Яйцата и захарта се разбиват с миксер добре.
Прибавя се киселото мляко, олиото, ванилията, настърганата лимонова кора и сока от половината лимон. Когато сместа се хомогенизира прибавяме брашното и бакпулвера. Бърка се внимателно с дървена шпатула.
Към пресните боровинки се прибавя другата половина от лимоновия сок и царевичното нишесте. Разбъркваме внимателно, колкото да полепне нишестето по тях.
В тортена форма с подвижно дъно, предварително намазана с олио и поръсена с брашно, се изсипва половината кексова смес. Върху нея се поръсват половината боровинки и останалата смес. Заравняваме и поръсваме с останалите боровинки.
Печем в предварително загрята на 190 -200 градуса фурна около 30 - 35 минути. Тествайте с дървено шишче за готовност.
С посоченото количество захар кексът не се получава много сладък, ако желаете увеличете по ваш вкус.
След като изстине, отстранете ринга на формата, поръсете с пудра захар, нарежете на парчета и сервирайте.
Боровинковият кекс е готов.