Начин на приготвяне
Смесете топлото мляко с маята и захарта, разбъркайте докато се разтворят и оставете на топло докато шупне.
Отделно смесете натрошеното сирене с белтъка и нарязаната на ситно шунка, разбъркайте добре до еднородна смес.
В купа пресейте брашното и добавете солта, разбъркайте и оформете кладенче. Разбийте с вилица яйцето и го добавете в кладенчето заедно с олиото, топлата вода и шупналата мая, замесете твърдо тесто.
Разделете тестото на 16 еднакви парчета и ги оформете на топчета, разточете топчетата на кори колкото чаена чиния. Наредете корите на две купчинки (по 8 кори) като помежду им мажете с мекото масло.
Покрийте ги с стреч фолио и чиста кърпа за 20 минути. Всяка купчина разточете на голяма и тънка кора, която разделяте на 16 триъгълника.
Откъм широката страна на всеки триъгълник поставете по малко от плънката и ги навийте на рулца.
Подредете ги в намазана с олио тава и ги намажете с предварително разбитите жълтък и прясното мляко.
Оставете кроасаните така за един час да удвоят обема си, след което поставете тавата в предварително загрята фурна на 200 градуса и печете до златисто.
Меки и вкусни солени кроасанчета за малки и големи. Кроасаните със солена плънка са страхотни!