Начин на приготвяне
Разтворете маята в 50 мл прясно мляко със захарта и малко брашно. Оставете на страна да се активизира, след което добавете солта, и постепенно замесете с брашното, добавяйки и прясното и киселото мляко, олиото и разбито яйце.
Готовото тесто прехвърлете в подмазнена дълбока купа, покрийте със свежо фолио и прибираме в хладилник.
Нужно е да образува големи шупли, което значи, че е готово за употреба. Оставете за 10-15 минути на стайна температура.
Загрейте олио в дълбок тиган, късайте от тестото, оформяйте мекиците и ги пускайте да се изпържат до приятен розово-кафяв цвят.
Обръщайте ги от другата страна, а готовите слагайте в купа с капак. Поднесете мекиците със солена или сладка гарнитура.
Коментари
Брашното е според киселото мляко. Някои марки са по-водни. Добавя брашно се до получаването на еластично тесто.
Задължително трябва да е еластично, за да може да се "раздърпат" добре мекиците. Значи около 3-3,5 чаши брашно.
Благодаря на всички за отзивите. Радвам се, че се хареса моят вариант на "бабини мекици"
Впрочем, на мен тестото ми 'пое' около 3 чаши брашно. При замесването добавих олио на око - може би 2-3 лъжици. Рецепта, която несъмнено ще правя отново и отново. Хареса се от цялата фамилия. Браво Валентина!
Разбивам едно яйце с по една чаена лъжичка сол и още толкова захар. Прибавям олио и една кофичка кисело мляко, в която съм угасила пълна чаена лъжичка хлябна сода. Замесвам с брашното докато тестото стане еластично и гладо. После пържа по описаният начин. Икономично е и става много бързо, а вкусът е невероятен. Замесените по този начин мекици не поемат толкова мазнина и са страхотна закуска.