Gotvach.bg»Рецепти»Десерти»Сладкиши»Пасти»Пасти с праскови от компот

Пасти с праскови от компот

Пасти с праскови от компот
Снимка: Елена Стефанова Йорданова
2 / 3
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
40 мин.
Готвене
30 мин.
Общо
70 мин.
Порции
26
"Който прави такива вкусни пасти, няма да се отърве от гости - кулинарна поговорка"

Необходими Продукти

  • Блат
  • яйца - 4 бр.
  • захар - 120 г
  • прясно мляко - 60 мл
  • олио - 60 мл
  • брашно - 180 г
  • бакпулвер - 1 бр. (10 г)
  • ванилия - 1 бр. (0.2 г)
  • Крем
  • праскови - 500 г от компот
  • кисело мляко - 400 г
  • маскарпоне - 250 г
  • захар - 120 г
  • желатин - 18 г
  • Сироп
  • сок от компот - 200 мл
  • вода - 200 мл
  • захар - 100 г
  • Украса
  • сметана - 200 мл за разбиване (студена)
  • пудра захар - 50 г
  • праскови
  • мента - листенца
* мерки и количества

Начин на приготвяне

С миксер разбийте яйцата и захарта на гъст крем. Добавете млякото, олиото и брашното, объркано с бакпулвера и ванилията. Разбийте до хомогенна смес.

В тавичка с размер 35 на 25 см застелете хартия за печене и изсипете сместа. Изпечете блата в загрята фурна на 180 градуса около 30 минути или до суха клечка. Извадете готовия блат с хартията и го оставете да изстине.

Изсипете желатина в купичка, сипете вода да го покрие и оставете да набъбне. Набъбналия желатин разтворете в 100 мл топла вода.

Извадете прасковите от сока и ги посирайте на пюре.

В друга купа разбийте маскарпонето, киселото мляко и захарта с телена бъркалка.

Добавете пюрето от праскови и разбъркайте. Сипете желатина в сместа и отново разбъркайте. Ако кремът е рядък го сложете за кратко в хладилника, като периодично го разбърквате.

В малък съд сипете сока от праскови, водата, захарта и поставете на огъня. Щом заври и захарта се е разтворила махнете от котлона. Ако количеството за сиропиране ви се вижда малко, може да добавите още вода или сок от компот.

Изстиналия блат разрежете на два блата и поставете единия в тавичката. С топлия, но не горещ сироп сиропирайте блата. Нанесете равномерно половината от крема и върху него поставете втория блат.

Сиропирайте отново и нанесете останалия крем. Покрийте със стреч фолио и приберете в хладилник за 3-4 часа. След стягане разрежете на квадратчета и всяко квадратче на два триъгълника.

Разбийте сметаната, като накрая постепенно добавяте от пудрата захар.

Украсете пастите с тънки резени праскова, сметана и листенца мента!

Пастите с праскови от компот са много вкусни.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
511
40
30
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

marcheva14
marcheva14
Ели, как ги наряза така еднакви, взела си линийка, и пергел, нали... Това не може да ми се случи, все ми мърдат нанякъде...не знам как ги правиш, но са перфектни до милиметър.
22.06.2017 13:16
1
Елена Стефанова Йорданова
Елена Стефанова Йорданова
Застраховам се,ако не става нещо за ядене,поне с очи да се нахранят в къщи:))Благодаря ти,Севи:)На мен лично желатина ми дойде в повече,но децата ги харесаха!Хубав ден:)
22.06.2017 09:02
1
Sevdalina Irikova
Sevdalina Irikova
Изискано поднесени и неприлично апетитни! Моите поздравления!
22.06.2017 08:13