Начин на приготвяне
Сложете водата с щипка сол в тенджера на котлона и кипнете.
Измийте ориза в цедка и го сложете във врящата вода. Разбъркайте и варете на средна степен на котлона 10 мин, като периодично бъркате.
Изключете котлона и сложете капак на тенджерата. Оставете така ориза на котлона за 10 минути, без да отваряте капака.
След 10 минути той ще набъбне и поеме необходимата вода. Отцедете излишната течност, ако е останала такава, сложете ванилия, разбъркайте и разпределете ориза в тава 32 см, предварително намазана с малко масло.
Извадете внимателно парчетата праскови от буркана. Сложете ги в чиния, покрита с домакинска хартия, да се отцедят.
Разбийте крем сиренето със сиропа от компота от кайсия.
В друга купа разбийте яйцата със захарта до кремава смес, добавете крем сиренето, едната ванилия, кората на лимон и прясното мляко и разбъркайте до хомогенна смес.
Получената смес сипете върху ориза, изравнете и отгоре поставете парчетата праскови. Как ще ги подредите, е по ваша преценка. Поставете на места от маслото и сложете във фурната.
Печете на 170 градуса за 30 мин до приятен загар на пудинга. Изключете фурната и го оставете в нея за час да стегне.
Извадете и охладете оризовия пудинг. За по-добър и стегнат вид на парчетата преди поднасяне изчакайте денонощие.
Ако не може да устоите, хапнете си оризовия пудинг с компот от праскови и по кремообразен в леко охладен вид.
По желание поръсете с пудра захар за разкош :)