Грис халва

Rosi StoyanovaRosi Stoyanova
Администратор
1k4k
Грис халва10 / 10
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
15 мин.
Готвене
20 мин.
Общо
35 мин.
"Любим вкус от детството - грис халва с бадеми, която лесно може да приготвите вкъщи!"

Необходими Продукти

  • пшеничен грис - 1.5 ч.ч.
  • мазнина - 1/2 ч.ч.
  • захар - 1 ч.ч.или на вкус
  • вода - 2 ч.ч.
  • бадеми - 1 ч.ч. обелени и леко натрошени, може и орехи
  • лимонена киселина - 1 пакетче (10 - 15 г)
  • канела - 1 пръчка или на прах
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Мазнината се кипва и в нея се слагат грисът и обелените бадеми. Пържи се, докато бадемите станат златисти и грисът се зачерви.

В отделен съд се кипва водата със захарта. Добавят се пръчката канела и лимонената киселина. Залива се внимателно запърженият грис. Оставяме настрани, докато грисът поеме сиропа.

Докато халвата е топла, се слага във форми, на дъното на които има поставени малко нарязани бадеми.

Когато изстине халвата, се обръща. Получените формички поръсваме с пудра захар.

P.S. Важно е да използвате пшеничен, а не царевичен грис!

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Видео към рецептата

Рейтинг

3.9
511
410
34
24
11
Дай твоята оценка:

Коментари

Анонимен
Анонимен
Голяма грешка...
14.05.2023 22:13
1
Анонимен
Анонимен
15г. лимонтузу, е много даже за сладко в буркани, а какво остава за такъв десерт. Пълни глупости.
23.12.2022 18:56
3
Анонимен
Анонимен
заради лимонената киселина/ а сложих малко не както в рецептата и пак стана киселок/ дтана за боклука
11.04.2022 13:59
2
1
Krasimira Georgieva Baram
Krasimira Georgieva Baram
Грешка направих, че реших да пробвам нещо ново- рецептата и не прочетох коментарите. Правя си от години грис халва ,но не ми светна за лимонената киселина.
Не слагайте.
А мазнина може олио ,а с масло трябва да се внимава .
Успех а аз ще се придържам към моята рецепта с канела на прах е, но си става перфектна.
21.03.2021 14:27
3
2
Георги Георгиев
Георги Георгиев
Стана чудесен и много бързо ! Браво!
05.04.2020 19:47
1
Потребител#240543
Потребител#240543
Вчера правих от втори опит, защото онзи ден от недоглеждане купих царевичен грис. Затова вчера внимавах и си взех пшеничен, а по-нататък ще правя качамак.
Задължително трябва да се упомене, че се изисква пшеничен грис. Задължително се готви с масло на бавен огън и лимонтозуто е само на върха на ножа, дори не е щипка за такова количество грис. Успех!
Моите варианти са от обърнати купички, гарнирани със сладко от боровинки, с домашен портокалов сироп и с класическата канела на прах.
17.01.2020 11:12
1
2
Красимир Ненов
Красимир Ненов
Луда работа
Как 15 гр лимонена киселина.
06.02.2013 00:45
8
1
1
Покажи всички подкоментари