Gotvach.bg»Рецепти»Десерти»Торти и глазури»Пасти»Леки и сочни пасти с плодове

Леки и сочни пасти с плодове

Леки и сочни пасти с плодове
Снимка: Цветанка Цветанова
1 / 7
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
100 мин.
Готвене
20 мин.
Общо
120 мин.
Порции
12

Необходими Продукти

  • блат
  • яйца - 5 бр.
  • захар - 1 1/2 ч.ч.
  • брашно - 1 1/2 ч.ч.
  • Сироп
  • захар - 1 ч.ч.
  • вода - 1 ч.ч.
  • ром - 9 мл есенция
  • Пълнеж
  • сладкарска сметана - 200 мл
  • захар - 50 г
  • праскови - 5 бр.
  • нектарини - 3 бр.
  • банани - 1 бр.
  • течен шоколад - 100 г
  • глазура
  • течен шоколад - 200 г
  • Украса
  • сметана
  • праскови
  • банани
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Белтъците и жълтъците се разделят. Захарта се дели на равни части. Първо се разбиват жълтъците с половината захар. В друга купа се разбиват белтъците с другата захар.

С дървена лъжица се смесват, като се прибавят белтъците върху жълтъчената смес. Изсипва се брашното и се бърка до хомогенизиране на сместа. Не се добавя бакпулвер!

В правоъгълна тава, която е намазнена с олио и поръсена с брашно, се изсипва сместа и се пече на 170 градуса до суха клечка. Тавата се обръща върху хартия и върху дъното ѝ се поставя мокра хавлия. Оставя се да изстине напълно и леко с побутване се изважда блатът от тавата.

Докато се чака блатът да изстине, се приготвя сиропът. Всички съставки се смесват в купа и се разбърква до разтапянето на захарта. Блатът се разрязва на две половини.

Едната се поставя в поднос и се сиропира с половината от сиропа. Идва време да се разбие сметаната. Предварително разрежете прасковите, нектарините и банана на парченца. Шоколадът трябва да е на стайна температура.

Разбива се сметаната със захарта. Отделят се 3 с.л. от нея за украсата. Останалата сметана се дели на две. В едната чат се слага шоколадът за пълнежа и се доразбива. В другата се поставят нарязаните праскови, банани и нектарини.

Върху сиропирания блат се слага първо сметаната с плодовете. Заглажда се равномерно. Поставя се шоколадовата сметана. Върху тях се поставя втори блат и пак се сиропира с останалия сироп.

Течният шоколад за глазурата се разпределя с шпатула по сладкиша. Пастите се разрязват на порции и се украсяват по желание. Престояват 2-3 часа в хладилник.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
51
40
30
20
10
Дай твоята оценка: