Начин на приготвяне
1. Започва се с приготвянето на маслото от шалот. Лукът Шалот се нарязва на много ситно. Поставя се в тенджера, добавят се виното, дафиновият лист, сос Уорчерстър, сол, черен пипер, пресован чесън и се оставя да заври на умерен котлон.
Ако е възможно се възпламенява, за да се изпари алкохолът (с горелка за по-голямо удобство). Разбърква се периодично и се оставя да се сгъсти, докато лъжицата оставя следи по дъното на тенджерата, или до паста. След като е готов, се излива в купичка. Оставя се настрана.
Мекото масло се разбива с миксер, добавя се и пастата. Разбърква се. Добавя се и силно наситнен зелен лук, разбива се на слаба степен, а след това на висока скорост, за да се уеднаквят съставките. Готовата смес се поставя върху алуминиево фолио.
С шпатула се оформя на руло, до колкото може, и с помощта на фолиото се завива на стегнато руло, като бонбон се сгъват краищата на фолиото. Оставя се във фризера, докато напълно замръзне.
2. В тиган на висока температура се загрява олиото, добре да се сгорещи. Поставя се стекът (пържолата) и се готви за 1 мин. на страна. Добавя се маслото, обръща се и от другата страна и се готви за още не повече от 30 сек.
Месото може да се готви и по-дълго, но е препоръчително да се спазва времето, за да е сочен стекът. Намаля се температурата на котлона, добавя се още малко масло и се изронва клонка мащерка и пресован чесън. Залива се с мазнината няколко пъти. Сваля се от котлона и се оставя да си отпочине за 5 мин. Сервира се отгоре с отрязано кръгче масло с шалот.
Гарнитура: Картофен гратин.
Източник: MasterChef J. Mielle
Забележка: за тази прекрасна ароматна рецепта е необходимо специално телешко месо. Трябва да е точно стек, плътен и широк на височина. Месото трябва да е изчистено от всякакви ципи и тлъстини. С месо за скара няма да се получи.
Маслото с шалот е изключително вкусно и е прекрасно допълнение към стека. За съжаление, не може добре да се види на снимката, защото бързо се разтопява от горещината, но ви уверявам, че е прекрасно.
Количеството на рецептата за маслото е голямо, затова разделих на две съставките и е напълно достатъчно. Останалата част масло се съхранява във фризер .
Олио от авокадо в момента нямах и съм ползвала зехтин и слънчогледово олио с добавката от маслото по рецепта.