Gotvach.bg»Рецепти»Ястия с месо»Свинско месо»Пържоли»Сочни пържоли с масло Шалот

Сочни пържоли с масло Шалот

marcheva14marcheva14
Мастър Шеф
1k10k3k1
Сочни пържоли с масло Шалот
Снимка: marcheva14
2 / 3
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
30 мин.
Готвене
45 мин.
Общо
75 мин.
Порции
4
"Очевидно не е толкова лесно да приготвиш пържоли, но резултатът е повече от великолепен"

Необходими Продукти

  • ТЕЛЕШКИ СТЕК
  • пържоли - 300 г
  • чесън - 2 скилиди
  • мащерка - 1 стрък
  • олио от авокадо - 4 с.л.
  • масло - 1 с.л.
  • сол
  • черен пипер
  • лимони
  • МАСЛО ОТ ШАЛОТ
  • лук - 2 бр. шалот
  • чесън - 2 скилиди
  • червено вино - около 200 мл сухо
  • дафинов лист - 1 бр.
  • масло - 250 г стайна температура
  • зелен лук - 3 стръка (само зелената част)
  • черен пипер - 1 ч.л.
  • сос уорчестър - 1 с.л.
  • сол - на вкус
* мерки и количества

Начин на приготвяне

1. Започва се с приготвянето на маслото от шалот. Лукът Шалот се нарязва на много ситно. Поставя се в тенджера, добавят се виното, дафиновият лист, сос Уорчерстър, сол, черен пипер, пресован чесън и се оставя да заври на умерен котлон.

Ако е възможно се възпламенява, за да се изпари алкохолът (с горелка за по-голямо удобство). Разбърква се периодично и се оставя да се сгъсти, докато лъжицата оставя следи по дъното на тенджерата, или до паста. След като е готов, се излива в купичка. Оставя се настрана.

Мекото масло се разбива с миксер, добавя се и пастата. Разбърква се. Добавя се и силно наситнен зелен лук, разбива се на слаба степен, а след това на висока скорост, за да се уеднаквят съставките. Готовата смес се поставя върху алуминиево фолио.

С шпатула се оформя на руло, до колкото може, и с помощта на фолиото се завива на стегнато руло, като бонбон се сгъват краищата на фолиото. Оставя се във фризера, докато напълно замръзне.

2. В тиган на висока температура се загрява олиото, добре да се сгорещи. Поставя се стекът (пържолата) и се готви за 1 мин. на страна. Добавя се маслото, обръща се и от другата страна и се готви за още не повече от 30 сек.

Месото може да се готви и по-дълго, но е препоръчително да се спазва времето, за да е сочен стекът. Намаля се температурата на котлона, добавя се още малко масло и се изронва клонка мащерка и пресован чесън. Залива се с мазнината няколко пъти. Сваля се от котлона и се оставя да си отпочине за 5 мин. Сервира се отгоре с отрязано кръгче масло с шалот.

Гарнитура: Картофен гратин.

Източник: MasterChef J. Mielle

Забележка: за тази прекрасна ароматна рецепта е необходимо специално телешко месо. Трябва да е точно стек, плътен и широк на височина. Месото трябва да е изчистено от всякакви ципи и тлъстини. С месо за скара няма да се получи.

Маслото с шалот е изключително вкусно и е прекрасно допълнение към стека. За съжаление, не може добре да се види на снимката, защото бързо се разтопява от горещината, но ви уверявам, че е прекрасно.

Количеството на рецептата за маслото е голямо, затова разделих на две съставките и е напълно достатъчно. Останалата част масло се съхранява във фризер .

Олио от авокадо в момента нямах и съм ползвала зехтин и слънчогледово олио с добавката от маслото по рецепта.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
510
40
30
20
10
Дай твоята оценка: