Gotvach.bg»Рецепти»Хляб»Пърленки»Жарени питки със синьо сирене и лимец

Жарени питки със синьо сирене и лимец

Жарени питки със синьо сирене и лимец
Снимка: ВИЛИ-Виолета Матева
2 / 3
26/06/2017
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
30 мин.
Готвене
20 мин.
Общо
50 мин.
Порции
5
"Тези жарени питки със синьо сиренце изглеждат толкова добре, че ще си похапнем повече от 1-2"

Необходими Продукти

  • кисело мляко - 1 ч.ч.
  • бакпулвер - 1 ч.л.
  • сол - 1 равна ч.л.
  • брашно - 1.5 ч.ч. бяло
  • брашно от лимец - 7 с.л.
  • олио - 1 ч.л. за намазване на грил тигана
  • плънка
  • синьо сирене - 60 г
  • сирене - 60 г
  • кашкавал - 60 г настърган
* мерки и количества

Начин на приготвяне

В купа сипваме бялото брашно, добавя се брашното от лимец и солта. С вилица се разбърква добре, за да се смесят брашната. В чаша кисело мляко добавяме бакпулвера и разбъркваме докато шупне.

Сипва се киселото мляко в купата, разбърква се на топка тесто и оставяме в хладилника за 10-15 минути да стегне и да не лепне. Ако е нужно се добавя още 1-2 с. л. кисело мляко, за да се оформи тесто.

Приготвя се плънката, като се смесят натрошено краве сирене, синьо сирене и настърган кашкавал.

Тестото се разделя на 5 части. С ръце се оформя малка питка, отгоре се поставя щедра част от плънката и краищата се прищипват, за да се оформи топче.

Върху намазнено фолио се разточват с точилка, поръсена с брашно, за да не залепват, или между два пласта от фолиото, като ръбчето на питката да бъде отдолу.

Загрява се грил тиган намазан с олио, но може и на сух тиган. Печем питките от двете страни до зачервяване.

Поднасяме топли със зеленчуци. Уникално вкусни, хапват се по всяко време!

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
53
40
30
20
10
Дай твоята оценка: