Начин на приготвяне
Нарежете петела на малки парчета за курбан. Почистете и измийте многократно със студена вода и го поставете в тенджера отново със студена вода на силен огън да заври.
С решетъчна лъжица премахвайте образувалата се пяна отгоре, докато спре да се пени. Тогава намалете огъня и варете за около час до леко омекване на месото.
През това време почистете зеленчуците и ги нарежете на малки кубчета, домата обелете и настържете на ренде, а магданоза на ситно накълцайте.
След омекването на месото прибавете нарязания зеленчук без домата и магданоза, варете до омекване на зеленчука. След което добавете настърганият домат и маслото.
Готовата Петровска курбан чорба премахнете от огъня и поръсете с млян черен пипер и магданоз.
Сервирайте курбан чорбата на празника, за да изпълните ритуала за здраве и благоденствие.