Начин на приготвяне
Измиваме вишнапа и махаме дръжките (не ги изхвърляйте). Почистваме плодовете от костилките, с помощта на безопасна игла върху съда, в който ще ги варим, за да запазим сока, и ги посипвам със захарта. Поставяме ги в емайлиран подходящ съд.
Оставям ги за една нощ в хладилник. През това време те ще отделят сок. Вода не добавям. Слагам ги на котлона, в началото на най-висока степен.
Щом сладкото заври, намалявам на среден огън и отстранявам образувалата се пяна.
Сладкото се вари до желаната от гъстота, като внимаваме да не го преварите. Изваждам от него в чиния, предварително поставена във фризера, и прекарвам лъжицата по него. Щом се образува „пътечка“, която постепенно са затваря, сладкото е готово.
Когато изстине ще се сгъсти още. Така ще запазим и прекрасният му цвят. Щом преценя, че моментът е дошъл, добавям лимонената киселина и оставям да къкри още 3-4 минути. Насипвам в сухи затоплени буркани на винт. В три от тях слагам по 1 ч. л. ром до ръбчето на буркана.
Тях използвам за десерти, кифлички и кейкове, защото ароматът е неустоим, а вкусовите качества подходящи за тази цел. Останалите оставям натурални.
Затварям веднага и обръщам с капачката надолу, покривам ги с кърпа, за да се охладят постепенно.
По желание можете да добавите и други аромати - ванилия, канела, индрише.