Gotvach.bg»Рецепти»Паста»Лазаня»Веган лазаня от тиквички

Веган лазаня от тиквички

Рая АндоноваРая Андонова
Мастър Шеф
7985k1k11
Веган лазаня от тиквички
Снимка: Рая Андонова
1 / 2
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
50 мин.
Готвене
30 мин.
Общо
80 мин.
Порции
8
"Лазаня в изкусителен веган вариант - вижте точната рецепта"

Необходими Продукти

  • тиквички - 3 - 5 бр.
  • маслини - 100 г
  • гъби - 200 г
  • моркови - 3 бр.
  • чесън - 1 скилидка
  • лук - 1/2 глава
  • оризово мляко - 300 - 350 мл (или друго растително)
  • брашно - 5 - 7 с.л.
  • олио
  • сол
  • червен пипер
  • риган
  • босилек
  • копър
  • магданоз
  • доматено пюре - 300 мл *
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Тиквичките се обелват и нарязват на не много тънки ленти. Нареждат се в тава, застлана с хартия за печене (необходими ми бяха 2 тави). Поливат се със струйка олио и се поръсват със сол. Пекат се на максимални градуси докато омекнат тиквичките и започнат да се позапичат леко.

Докато тиквичките се пекат, се почистват и нарязват гъбите на ситно. Морковът се нарязва на не много дребно, а лукът и чесънът - на ситно.

В тенджера се загрява олио и се запържват зеленчуците. Покриват се с капак и се оставят да се задушат за кратко.

Овкусяват се със сол, червен пипер, риган и босилек. Добавя се доматеното пюре и се оставя да къкри докато се сгъсти. Накрая се поръсва със ситно нарязаните магданоз и копър.

В тенджера се загрява олио и се слага брашното, като се разбърква много бързо, за да се разтвори и да не залепне. Когато това стане, се налива млякото на части при непрекъснато разбъркване. Трябва доста да се сгъсти и след това се добавя сол.

На дъното на тава се слага един ред тиквички. Отгоре се изсипва доматеният сос. Следва още един ред тиквички и отгоре бешамеловият сос.

Пече се във вече загрятата фурна докато се позапече.

* Използвах доматен сос на philicon в кутийка, като от сок с капачка, то е нещо средно между пюре и сок.

** И двата соса трябва да са достатъчно гъсти, за да не се разпада лазанята при ваденето.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4
50
42
30
20
10
Дай твоята оценка: