Начин на приготвяне
Тиквичките се обелват и нарязват на не много тънки ленти. Нареждат се в тава, застлана с хартия за печене (необходими ми бяха 2 тави). Поливат се със струйка олио и се поръсват със сол. Пекат се на максимални градуси докато омекнат тиквичките и започнат да се позапичат леко.
Докато тиквичките се пекат, се почистват и нарязват гъбите на ситно. Морковът се нарязва на не много дребно, а лукът и чесънът - на ситно.
В тенджера се загрява олио и се запържват зеленчуците. Покриват се с капак и се оставят да се задушат за кратко.
Овкусяват се със сол, червен пипер, риган и босилек. Добавя се доматеното пюре и се оставя да къкри докато се сгъсти. Накрая се поръсва със ситно нарязаните магданоз и копър.
В тенджера се загрява олио и се слага брашното, като се разбърква много бързо, за да се разтвори и да не залепне. Когато това стане, се налива млякото на части при непрекъснато разбъркване. Трябва доста да се сгъсти и след това се добавя сол.
На дъното на тава се слага един ред тиквички. Отгоре се изсипва доматеният сос. Следва още един ред тиквички и отгоре бешамеловият сос.
Пече се във вече загрятата фурна докато се позапече.
* Използвах доматен сос на philicon в кутийка, като от сок с капачка, то е нещо средно между пюре и сок.
** И двата соса трябва да са достатъчно гъсти, за да не се разпада лазанята при ваденето.