Gotvach.bg»Рецепти»Ястия с месо»Свинско месо»Пържоли»Свинско бонфиле с гъбен сос и глазирани моркови

Свинско бонфиле с гъбен сос и глазирани моркови

marcheva14marcheva14
Мастър Шеф
1k10k3k1
Свинско бонфиле с гъбен сос и глазирани моркови
Снимка: marcheva14
2 / 5
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
20 мин.
Готвене
40 мин.
Общо
60 мин.
Порции
4
"Мари определено знае как да вдигне летвата, и то с толкова обикновени продукти"

Необходими Продукти

  • свинско бонфиле - 2 бр.
  • гъби - 12 до 15 бр.
  • розмарин - 2 - 3 с.л. пресен
  • брашно - 1/4 ч.ч.
  • зехтин - 6 с.л.
  • бяло вино - 150 мл сухо
  • зеленчуков бульон - около 250 мл
  • готварска сметана - 100 мл
  • магданоз
  • Гарнитура
  • моркови - около 1 кг
  • масло - 40 г
  • кафява захар - 1 1/2 ч.л.
  • балсамов оцет - 2 с.л.
  • зехтин - 3 с.л.
  • портокалов сок - от 1/2 портокал
  • магданоз
  • сол - 1 ч.л.
  • черен пипер - 1 ч.л.
  • магданоз
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Започва се от приготвянето на свинското бонфиле.

Месото се почиства с остър нож от всякакви ципи и жилки. Ножът се плъзга точно под ципата и се отстранява. Всяко парче месо се нарязва на 4 парчета. Обръщат се като кубчета и се потупват с пръсти за да се дооформят.

Розмаринът се накълцва с нож, посолява се със сол и черен пипер. Разбърква се.

Всяко парче месо се овалва от всички страни в сместа, а после се напудря в брашното.

Гъбите се се обелват и нарязват на филийки заедно с пънчето.

В тиган със сгорещен зехтин, но на умерена температура на котлона, се слагат първо гъбите и се запечатват за няколко минути, докато сменят цвета си. Посоляват се със сол и черен пипер. Изваждат се с решетъчна лъжица. Оставят се настрана.

В тигана се добавя още малко зехтин и се слага месото да се запечата от долната и горната му страна до хубава коричка. Изважда се, подрежда се в йенска тавичка и се слага във фурната на 180 градуса за 20 мин.

В същия тиган отново се загрява зехтинът и се излива виното, като се внимава, защото то ще изсъска от горещината, с помощта на горелка се фламбира, това е по желание, и с дървена шпатула се минава по дъното, за да се отлепят частиците от запеченото месо.

Добавят се гъбите, бульонът, сметаната и се посолява. Оставя се на умерен котлон да къкри, за да се редуцира гъбеният сос за около 10 до 15 мин.

Месото се изважда от фурната, сервира се в чиния по три парчета и се залива със 2 -3 с.л. сос. Поръсва се наситнен магданоз.

Глазирани моркови:

Морковите се почистват и нарязват под ъгъл на клинове, като всеки път при нарязването им се завъртват на четвърт оборот.

В купа се смесват сол, черен пипер, зехтин и балсамико. Разбърква се. Изсипват се морковите и много добре се овалват, като всяко парче трябва да е окъпано в маринатата. Прехвърлят се в тавичка, среден размер като се подреждат.

Пече се на 180 градуса за около 20 мин. След това време се изваждат, разбъркват се и се допичат за около 5 мин.

В тенджерка се стопява маслото до горещо, добавят се кафявата захар и портокаловият сок. Разбърква се.

От фурната се изваждат морковите и се овалват в маринатата. Поръсват се с наситнен магданоз. Сервират се към пържолите.

Свинското бонфиле с гъбен сос и глазирани моркови е готово.

Източник: MasterChef J. Mielle

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
58
40
30
20
10
Дай твоята оценка: