Gotvach.bg»Рецепти»Риба»Сепионет на тиган или плоча

Сепионет на тиган или плоча

Yordanka KovachevaYordanka Kovacheva
Автор
3k36k17k12
Сепионет на тиган или плоча4 / 4
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
15 мин.
Готвене
6 мин.
Общо
21 мин.
Порции
2
"Какво е сепионет и как да го приготвите по най-вкусния начин - ще научите само тук"

Необходими Продукти

  • сепионет - 350 г (2 или 4 бр., зависи от размера)
  • зехтин - 60 мл
  • магданоз - 1 шепичка листа
  • чесън - 2 скилидки
  • фъстъци - 6 зърна, печени и белени
  • сол - на вкус, едри люспи
  • лимонов сок - 5 - 6 капки
  • лимони - за гарниране
  • майонеза - за гарниране
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Сепионетът е малка сепия (но не бейби), която има размери от 6-7 см. до около 15 см. Хубавото при него е, че е много крехък и няма нужда от много чистене, както при голямата сепия (40 см и нагоре), чиято покривна ципа е дебела и задължително трябва да се обели.

От сепионета единствено отстраняваме кръглото твърдо топче в основата на пипалата, както и премахваме, ако има висящи забелени кожички по краищата на тялото.

Изплакваме с вода за кратко, без да премиваме чак толкова старателно, защото от стари майстори готвачи на морски дарове знам, че така бихме измили и отстранили най-ароматната есенция на морския дар (това важи и за някои риби).

Възможно е ако купите сепионета замразен, той вече да е почистен.

Стъпките за приготвяне са простички и лесни, става бързо и на трапезата си ще имате изискано предястие с невероятен вкус и аромат.

В хаванче или с пасатор смлете магданоза, чесъна и фъстъците. Сипете при тях зехтина, малко сол и няколко капки лимонов сок и разбъркайте.

Намазнете с малко зехтин повърхността на тиган или плоча, загрейте на силен огън и щом започне да пуши леко, поръсете с едрата люспеста сол (ако не разполагате с такава, може да ползвате хималайска или най-обикновена). Поставете сепионетите с вдлъбнатата част надолу и печете 3 минути или до кафеникав загар.

Обърнете и печете още 3 минути и от другата страна. Извадете веднага и полейте с приготвеното магданозено песто.

Гарнирайте с парченце лимон и майонеза и сервирайте на момента.

Сепията трябва да се консумира топла!

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
512
40
30
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Sevdalina Irikova
Sevdalina Irikova
Добра презентация, поздравления Дани! Взимам бирата и идвам! Поздрави!
02.07.2017 19:46
1
1
Покажи всички подкоментари